Lär dig älska blodig vegoburgare

Rare, medium eller well done. Snart en valmöjlighet för vegoburgare.
Rare, medium eller well done. Snart en valmöjlighet för vegoburgare.

I år lanseras den blodiga vegoburgaren. Köttprodukterna av sojaprotein är på frammarsch - men varför strävar vi efter att vegetariskt ska smaka kött?

Under året lanseras den sojaproteinbaserade burgaren för allmänheten på en av USA:s större hamburgerkedjor, rapporterar Vox. Det som gör den här vegoburgaren unik är att den är blodig. Inte med hjälp av rödbetsjuice, som vegoburgarna av typen halvfabrikat i Sverige, utan proteinet leghemoblobin.

Proteinet är en förädlad produkt som ursprungligen utvinns ur rötterna på baljväxter. Det förutsätter att man drar upp rötterna ur marken, vilket förbrukar plantan och dränerar kvävehalten i jorden.

Men det är ingen fara, så länge man odlar enligt tekniken växelbruk, menar Thorsten Rahbek-Pedersen på Jordbruksverket.

Därför strävar vi efter att vegoprodukter ska påminna om kött

– Det är en inlärd preferens hos oss. Den grundar sig i att vi vill få i oss så stora mängder energi som möjlig från vår mat. Därför har vi en inlärd fallenhet för mat som innehåller protein, fett och kolhydrater, säger Janina Seubert assisterande professor i psykologi vid Karolinska Institutet.

Protein och kolhydrater känner vi människor igen genom smaken, lukten, konsistensen och texturen på ytan. Fettet går att urskilja med synen, med tanke på den lyster som fett ger tillagat kött.

– Sinnena hjälper oss att tala om för kroppen vad maten innehåller. Umamismaken, den fasta konsistensen och den flottiga ytan säger till oss att maten vi stoppar i oss innehåller protein, fortsätter Seubert.

Det kan vara en anledning till varför portobellosvamp är en bra ersättare till kött. Dels har den umamismak men också viss likhet med kött i texturen.

Den köttliknande vegoburgaren lär oss äta vegetariskt

– Min gissning är att i takt med att vår diet allt mer baseras på vegetabilier, kan vi lära oss uppskatta andra kombinationer av smak och konsistens som utsökta och välkända. Så jag tror att den blodiga burgaren främst kommer att rikta sig mot de som vill äta vegetariskt men har svårt att avsäga sig sin inlärda fallenhet för kött, säger Seubert.

Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget