Azovstal är ett av världens största stålverk. Förmodligen kände du inte till stålverket i Mariupol innan kriget bröt ut. Men faktum är att det är ett stort stålverk med en produktion på flera miljoner ton stål. Rättare sagt: det var, för stålverket finns inte längre…
Varför nämns inte längre Azovstal i medierna så mycket?
Azovstal har fått stor uppmärksamhet för sin symboliska betydelse. Det har varit ett tydligt bevis på att Ukraina har överträffat allas låga förväntningar om att kunna stå emot en militär invasion av ett så stort land som Ryssland. Flera hundra soldater från Ukrainas armé har stått emot beskjutningar av ryska soldater och vägrat ge upp. Ukrainska soldater har hållit frontlinjen vid stålverket sedan mitten av mars. Den ryska armen, som invaderade Ukraina den 24 februari 2022, förstörde nästan fullständigt hela stålverket.
Mariupol’s borgmästare, Vadym Boichenko berättar till det ukrainska mediabolaget Ukrinfom att ukrainska militärstyrkor har kämpat för stålverket mer än två månader. Det gjorde de nästan utan vatten och mat.
Chockerade bilder från Azovstal spreds snabbt på sociala medier.
Bilderna inifrån Azovstal i Mariupol spreds snabbt runt hela världen. Enligt ryska källor satt cirka 1700 soldater fast i stålverket. Dmyto Kozatskyi ”Orest” är en soldat från Azovbataljonen. Han tog bilderna av ukrainska soldater som satt fast i kulvertarna under stålverket. På bilder ser man att soldaterna lever under omänskligt svåra förhållande. Några av de som är med på bilderna, förlorade ben och armar. De är sårade och svårt skadade. De binder sår med smutsiga bandage. Dessutom har alla människorna under stålverket varit avskurna från omvärlden i mer än två månader.
Den ukrainska militären har hållit linjen vid Azovstal sedan mitten av mars. Den 16 maj började de lämna det belägrade stålverket. Enligt de senaste uppgifterna från Rysslands försvarsminister lade mer än 1 700 ukrainska soldater ner sina vapen och kapitulerade. Ukrainska soldater tvingades till slut att ge upp.
De lämnade efter sig ett album med bilder från det förstörda Azovstal.
Evakueringen
Den 17 maj påbörjades evakueringen av skadade soldater från det underjordiska komplexet, meddelar Ukrainas försvarsmakt. 53 svårt skadade personer tillhörande Azovbataljonen ska ha förts från stålverket till ett sjukhus i ryskkontrollerade Novoazovsk, enligt pressmeddelande från Ukrainas försvarsmakten.
Ytterligare 211 skadade soldater har evakuerats till ett annat ryskkontrollerat område. En utbytesprocess för att få hem soldaterna till Ukraina kommer att inledas, enligt Ukrainas vice försvarsminister Hanna Malyar.