Kungafamiljens pengar – Lyxig vardag och dyra klänningar

För första gången någonsin redovisas pengafördelningen inom den svenska kungafamiljen. Årligen får den svenska monarkin 150 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar. Såhär är de fördelade.

Kungen och drottningen fick 8 miljoner av skattebetalarnas pengar under 2021.
Kungen och drottningen fick 8 miljoner av skattebetalarnas pengar under 2021.

Tidigare har summan som går direkt till kungligheterna varit hemlig för offentligheten, men i årsredovisningen från 2021 framgår det tydligt. Hälften av skattebetalarnas pengar, alltså 74 miljoner kronor går direkt till vad som kallas för det kungliga apanaget. Det avser utgifter som kungafamiljen har genom att representera Sverige. De övriga 76 miljonerna går till underhåll av slotten.

Kungen och drottningen fick 8 miljoner, kronprinsessan Victorias familj 4,5 miljoner och prins Carl Philips familj 1,1 miljoner kronor. Prinsessan Madeleine fick inget alls då hennes man Chris O'Neill tjänar egna pengar på sitt företag i USA.

Att summorna skiljer sig åt har sin förklaring enligt Hovets ekonomichef Jan Lindman:

– Det beror på att de har helt olika roller, och vilka kostnader som är förenliga med de här rollerna. Annars brukar man kanske säga att i en vanlig familj ska barnen få lika mycket pengar, men så är det alltså inte här.

Dyra klänningar är en del av kungafamiljens utgifter.
Dyra klänningar är en del av kungafamiljens utgifter.

Pengarna är till för att finansiera den lyxiga livstil som medföljer att representera Sverige, menar Jan Lindman. Detta i och med att medlemmarna i kungafamiljen inte får någon vanlig lön. Pengarna avser även boendekostnader för Drottningholm och Haga, och kläder för de uppdrag som kungahuset gör.

– Och det förstår man ju direkt, att det är högre kostnader för damerna än för herrarna, säger Jan Lindman till TT.

Att kungafamiljen nu redovisar sina utgifter mer öppet beror på en beställning av riksdagen. Det danska kungahuset har gjort detta i flera år.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget