Kompensation i flygstrejken?

På bl.a Kastrup i Köpenhamn har SAS flygplan stått still.
På bl.a Kastrup i Köpenhamn har SAS flygplan stått still.

SAS flygstrejk är slut efter en veckas strejk. Hundratusentals resenärer har suttit fast runt om i världen. Men det finns en chans att få kompensation för allt som hänt.

Drabbade personer har rätt till ombokning till alternativa flyg eller återbetalning av biljetten samt kanske en ersättning för förseningarna. Alla flygbolag har formulär på sina hemsidor som går att fylla i för att få ersättning. Det går även att ringa. De kräver dock kvitton i originalskick.

I vissa fall går det även att få ersättning via hemförsäkringen. Varje försäkringsbolag har olika policys för vad som gäller angående ersättning, och det är väldigt få bolag som ger pengar tillbaka. Ibland går det även att få pengar beroende på hur många timmars väntetid det varit.

Även ersättning för mat och boende går att få tillbaka, men endast från ett av alternativen, antingen försäkringsbolaget eller flygbolaget. Även andra extra resekostnader går att få tillbaka, så som taxiresor till hotellet.

Blir det avslag från både flygbolaget och försäkringsbolaget går det att vända sig till allmänna reklamationsnämnden (ARN). Detta går dock bara för resor från Sverige till ett annat land i EU. De har än så länge tagit emot 12 händelser. Gäller det resor i ett annat land än Sverige så ska landets motsvarighet till ARN kontaktas. Det är dock ingen garanti att få tillbaka pengar.

EU:s lagar för flygresor säger att det finns tre olika summor att få tillbaka i kompensation, 250, 400 eller 600 euro. Kompensationen beror på längden på flygningen samt att det kräver att resan är mer än tre timmar försenad vid ankomst. Det går senast att ansöka om kompensation två månader efter dagen flyget blev inställt.

Ämnen i artikeln
Mer om: SAS-strejken
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget