Koll på Läget: Vad är brexit egentligen?

I juni har det gått tre år sedan britterna röstade för utträde ur EU.
I juni har det gått tre år sedan britterna röstade för utträde ur EU.

Är ni lika trötta på brexit som vi är? Vad handlar det om? Vad har hänt? Varför skriker de så mycket i det brittiska underhuset? Och när ska brexit faktiskt bli av?

Läget reder ut - en gång för alla.

Varför är det så dålig stämning i underhuset?
Ljudnivån i underhuset går vissa stunder upp till 97 decibel, vilket är lika högt som på en genomsnittlig nattklubb. "Order, order!", skriker ofta talmannen för att lugna parlamentarikerna. Anledningen till skriken är att man inte får applådera i underhuset. 650 människor kan då på samma gång ropa om de håller med den som talar eller ej.

Vad är brexit?
Brexit är en sammanslagning av orden "Britain" och "exit" och står för britternas utträde ur EU. Britterna röstade igenom utträdet den 23 juni 2016. Omröstningen var jämn men ja-sidan vann med 52 procent mot nej-sidans 48 procent.

Varför röstade de om utträdet?
Motståndet till EU har funnits sedan Storbritannien gick med 1973. I en omröstning som hölls 1975 röstade 67 procent för att stanna. En förklaring till att frågan nu är aktuell igen är starkare nationalism och utbredd främlingsfientlighet.

Vad hände efter omröstningen 2016?
Landets dåvarande premiärminister från högerpartiet Tories, David Cameron, lämnade sin post när det blev klart att landet ville lämna EU. Han hade drivit starkt att de skulle stanna. Theresa May tog då över som premiärminister trots att även hon var negativ till ett utträde. Hon lovade då det brittiska folket att ändå genomföra brexit och lämna unionen.

Varför kan de inte bara lämna EU nu?
Ett land kan inte lämna EU från en dag till en annan. Men om ett avtal röstas genom i både EU och landets parlament är det möjligt. Utträdet styrs sedan av artikel 50, fem paragrafer i EU-fördraget, som reglerar utträdet.

Varför har inget hänt?
Theresa May har förhandlat fram två avtal med EU som båda röstats ner i det brittiska parlamentet. Från början skulle utträdet ske den 29 mars i år, men det nya datumet är satt till 31 oktober. Om Storbritannien lämnar utan avtal blir det en svår situation för både landet och unionen.

I London utanför parlamentet demonstrerar fortfarande sympatisörer från båda sidor.
I London utanför parlamentet demonstrerar fortfarande sympatisörer från båda sidor.

Vad tycker de som vill lämna?
• Brexit ökar kontrollen över de egna gränserna och reglerar migrationen.
• Brexit behåller handelsförmåner från EU, men de slipper till exempel lyda under EU-domstolen.
• Brexit tar tillbaka makt från Bryssel till det egna landet.

Vad tycker de som vill stanna?
• EU ger fri rörlighet för varor och tjänster, vilket är avgörande för ekonomin.
• EU möjliggör migration som bidrar till ekonomin.
• EU-samarbetet förenklar arbetet med gränsöverskridande frågor, till exempel klimatet.

Hur påverkas svenskar i Storbritannien av ett utträde?
EU-medborgare som redan bor i landet kommer kunna bo kvar. Om du funderar på att plugga eller jobba i Storbritannien är det än så länge inte säkert hur du kommer påverkas. Först när avtalet signerat och utträdet genomfört vet vi.

Vad händer med Nordirland om brexit går igenom?
Vad händer med Nordirland om brexit går igenom?

Vad är grejen med Nordirland?
I 21 år har gränsen mellan Irland och Nordirland varit öppen och osynlig. Nordirland tillhör idag Storbritannien och nu är frågan vad som händer med Irland när EUs yttre gräns separerar Nordirland från Irland åter igen.

Mellan 1969 och 1998 pågick en konflikt mellan beväpnade protestanter och katoliker på Nordirland. Katolikerna ville tillhöra Irland, som är katolskt och protestanterna ville tillhöra Storbritannien, som är protestantisk. Konflikten avslutades med en ömtålig fred. Rädslan kring en hård gräns är att konflikten ska bryta ut på nytt. Theresa May lovade i februari att det inte kommer ske, men hur det faktiskt kommer bli vet ingen.

Hur påverkas Skottland?
I Skottland röstade en majoritet för att stanna i EU. I slutet av mars beslutade Skottland att hålla en omröstning om att lämna Storbritannien för att kunna fortsätta vara med i EU. Om regeringen i London godkänner omröstningen kan den ske inom två år.

Vad har vi lärt oss?
Brexit är en krånglig process som är svår att förstå. Frågorna är många, svaren få.

Läget kommer fortsätta att hålla koll på brexit.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget