Koll på Läget: Så kirrar du en lägenhet genom bostadskön

Vad kan du göra för att öka dina chanser att få en egen bostad?
Vad kan du göra för att öka dina chanser att få en egen bostad?

 Varje dag skrivs det om den pågående bostadskrisen. Allt fler unga bor hemma längre än någonsin eller tvingas hyra dyra andrahandslägenheter. Så vad kan du göra för att öka dina chanser att få en lägenhet genom bostadsförmedlingen när du fyller 18 år?

Hur funkar de statliga bostadsköerna?

Runt om i hela Sverige finns det olika bostadsköer för olika städer. Alla som har fyllt 18 år får ställa sig i bostadskön mot en avgift som brukar ligga runt 200 kronor per år. På bostadsförmedlingens hemsida kan du sedan skapa ett konto och börja kika på hyresrätter, studentlägenheter och ungdomslägenheter. De största bostadsköerna finns i Stockholm, Göteborg och Malmö, men är också dom med högst tryck.

Dom med längst kötid blir då inbjudna till en visning där dom får registrera om  dom är intresserade av bostaden eller inte. Den som sagt ja till lägenheten och hamnar på en förstaplats i kön får sedan hyreskontraktet.

Varför får folk köa sålänge i bostadskön?

Den här processen låter inte så komplicerad, men på grund av bostadsbristen i många svenska städer står många bostadssökande utan hyreskontrakt. Så vad sjutton kan du göra för att undvika de långa kötiderna du läser om i tidningarna? Lägets redaktion delar med sig av sina bästa tips för ditt framtida bostadssökande.

I Stockholms bostadskö brukar den genomsnittliga kötiden ligga på åtta till tio år
I Stockholms bostadskö brukar den genomsnittliga kötiden ligga på åtta till tio år

LÄGETS 5 BÄSTA TIPS FÖR ATT FIXA EN LÄGENHET GENOM BOSTADSKÖN:

- 1. Var snabb! Det bästa du kan göra är att ställa sig i bostadskön så fort du fyller 18 år, gärna redan på din födelsedag! Ju längre tid du har väntat i bostadskön, desto större chans har du att få ett hyreskontrakt. Om det står mellan dig och någon annan med lika lång kötid, väljs den som ställde sig i kön för en specifik lägenhet först. Varje dag räknas i bostadskön!

- 2. Betala avgiften i tid! Om du inte betalar avgiften inom sex månader efter att du fått räkningen så avregistreras du från kön och åker ur den. Du kan alltså missa år av kötid om du missar att betala.

- 3. Ligg på! Kolla bostadskön ofta! Många lägenheter annonseras endast en korta perioder, så utbudet byts ut hela tiden. Ju oftare du kollar ökar möjligheten att hitta en lägenhet som passar dig.

- 4. Var realistisk! Tänk noga efter vilka lägenheter du har en chans att få. Du kan endast klicka i ditt intresse på ett fåtal lägenheter åt gången, så var smart när du väljer vilka. När du kollar en lägenhet på hemsidan kan du se var i kön du skulle hamna om du sökte den och hur länge den den som ligger först i listan har stått. Ju högre upp i listan du hamnar, ju större chans har du att bli inbjuden på visning och sedan få lägenheten!

- 5. Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge! Ha tålamod och tänk långsiktigt, ingen får en lägenhet genom bostadsförmedlingen på en vecka. Jobba, plugga, res eller spara pengar medan du väntar och samlar kötid så kommer du också en dag att få ett hyreskontrakt.

Ämnen i artikeln
Mer om: Koll på Läget
Mer från: Nyheter
Mer från Läget