Koll på läget: Aktier

Aktier är mycket av vad ekonomisektionen på DN handlar om och det kan vara svårt att sätta sig in i. Enligt Euroclear ökar dock antalet unga aktieägare mest av alla åldersgrupper och intresset kommer öka mer över åren tror de.

Foto: Janerik Henriksson/TT

En aktie per definition är en "del" av ett bolag och representerar en insats av den som köper andelen. Det innebär att om du har en aktie i ett bolag äger du det bolaget tillsammans med de andra aktieägarna. Du har rösträtt om vad som skall hända i företaget på den årliga årsstämman samt rätten att få ta del av vinsten i företaget.

Swedbanks årstämma 2016
Swedbanks årstämma 2016

Varför vill man köpa en aktie?

Den största anledningen till varför folk köper aktier är för att många ser det som en investering. En akties pris är beroende av hur mycket marknaden är villig att betala för den Om värdet ökar så kan man sälja den dyrare än vad man köpte den för. En aktie som kostade 20 kronor vid bolagets introduktion kostar troligtvis inte det efter tio år. Det kan ha ökat eller minskat beroende på en mängd olika faktorer.

Förutom förändringen av priset så kan man tjäna pengar på utdelningarna i bolaget. Företag som går med vinst kan dela ut pengar till sina aktieägare.

Direktavkastning

Begreppet direktavkastning är ett mått för ett företags utdelning. Om en aktie i bolag X kostar 100 kronor och X delar ut 5 kronor i utdelning så ligger direktavkastningen på 5 procent. Man ska vara vaksam på att om ett bolag delat ut 5 kronor detta året är det ingen garanti att detta kommer ske nästa år.

För att du som privatperson ska kunna köpa en aktie behöver den vara noterad på en börs. På börsen så hanteras handeln av aktier och värdepapper. Det finns många olika börser i Sverige men den mest förekommande är Stockholmsbörsen. Där är de största företagen i Sverige noterade som till exempel Astrazeneca, Volvo och H&M.

Utanför Nasdaq (Stockholmsbörsen).
Utanför Nasdaq (Stockholmsbörsen).

Hur ska man börja?

För att äga aktier eller fonder behöver du ett konto för denna handel. De tre konton som brukar användas är Aktie- och fondkonto (AF), Kapitalförsäkring (KF) och Investeringssparkonto (ISK).

Mellan KF och ISK är det väldigt lite skillnad. De beskattas på samma sätt nämligen med schablonskatt. Det innebär att en procentandel av det totala värdet på kontot beskattas, vilket 2019 var 0,45 procent. På ett AF skattas 30 procent av vinsten du får på värdepapperna när dessa säljs.

Det dras även en avgift för köpet av aktierna vid namn courtage. Denna siffra beror på olika faktorer och vissa banker erbjuder gratis courtage när man börjar investera hos dem.

Hur vet jag att jag köper rätt aktier då? Det finns många faktorer som påverkar en aktie och chansen att förlora pengar finns nästan alltid där. Om du lyckas med dina investeringar finns det dock många fördelar att vinna.

Ämnen i artikeln
Mer om: Koll på Läget
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget