Extremväder på prognosen
Klimatrapport visar extremväder: ”Det viktigaste är att läsa på”
EU:s klimatförändringstjänst Copernicus har släppt en ny årsrapport. Fler bränder och översvämningar väntar.
Gubb Marit Stigson, doktorand i naturresurs och hållbar utveckling menar att det viktigaste är att läsa på.

De senaste åtta åren har varit de varmaste någonsin i Europa. 2022 var det femte varmaste året. Flera områden i Europa mötte sin toppnotering i temperaturgrader. Torkan och de höga temperaturerna har gjort att det brunnit mycket i Europa. Antalet brännskadade naturområden 2022 är högst i historien.
Även vattnet runtom i Europa har nått sin toppsiffra i temperaturgrad. I alperna smälte glaciärisen med mer än 3,5 meter. Grönland förlorade mer än 23 procent av sin is. Medelhöjden på havsytan har globalt sett höjt sig och även där nått en ny toppnotering.
Gubb Marit Stigson är doktorand i naturresurs och hållbar utveckling. Hon förklarar att klimatförändringarna leder till extremväder.
- När havsnivåerna stiger som de gör nu så kommer flera delar av världen hamna under vatten. Människor blir tvungna att flytta eller bygga nya typer bostäder.

2022 såg världen flera extrem väder som värmeböljor, översvämningar, torka, skogsbränder menar Francesca Guglielmo, Senior forskare Copernicus Climate Change Service. Hon berättar för Läget om rapportens viktigaste delar.
- Växthusgaserna har det senaste året ökat som mest någonsin och fortsätter att öka. I och med att glaciärerna smälter så ökar havsnivån med 1 mm varje år. Havsisen i Antarktis nådde sitt lägsta minimum någonsin i februari.
Människor påverkas
Copernicus använder begreppet ”värmestress”. Det visar hur vi människor reagerar på extrema temperaturer och innebär att kroppen inte kan reglera sin egen temperatur, vilket kan leda till sjukdom och död, enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten.
Stigson förklarar att när vattennivåerna ökar, som de gör, riskerar man att blanda saltvatten och sötvatten. Detta skulle kunna påverka vårt dricksvatten och även vår skörd.

Engagera dig
- De stora förändringarna är de som måste till. Med världsledare och högt politiskt uppsatta som ignorerar detta, kan man lätt känna sig liten.
Stigson berättar att det viktigaste man kan göra är att läsa på, opinionsbilda och försöka påverka i ett större sammanhang.















