Idag vid lunchtid satt många nervösa personer framför sina datorer. Det var dags att få reda på om man har chans att komma in på högskolan eller universitet de har i sikte. Resultatet av högskoleprovet kom nämligen idag.
Vad gäller avgångsbetygen från högstadiet och gymnasiet har tjejerna alltid legat i topp. När det kommer till högskoleprovet är dock skillnaden mellan könen lika stor, men omvänt. Där är det killarna som får skina. Det visar en ny studie gjord av Ifau (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering).
Olika förmågor fyller olika syfte
Studien visar nämligen att skolbetyg och högskoleprovet är gynnsamma för olika egenskaper. Olika grad av motivation och ansträngning, icke-kognitiva förmågor, kan förklara upp till 60 procent av tjejers högre skolbetyg.
Samtidigt kan 40 procent av männens högre resultat på högskoleprovet härledas till att killarna, jämfört med tjejerna, som gör högskoleprovet har i större utsträckning de kognitiva förmågor som behövs för ett bra resultat.
Inget högskoleprov - ännu fler tjejer
Rapporten visar å andra sidan att skolbetygen bättre representerar vem som klarar en högskoleutbildning bäst. Skolbetygen är ett mer troligt kvitto på hur väl förberedd en person är inför eftergymnasiala studier.
Utan högskoleprovet skulle möjligtvis ännu fler tjejer gå på universitet och högskola. Studenterna skulle då, enligt studien, vara mer motiverade och mer troliga att slutföra sin utbildning, men med lägre kognitiva förmågor.
Källa: Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.