Unga riskerar att få belastningsbesvär när de jobbar i kassan. Brister i ergonomin hos kassapersonal har upptäckts efter Arbetsmiljöverkets undersökning. För att undvika besvär är kunskap viktigt. Jörgen Eklund, professor emeritus på KTH informerar.
Många unga arbetar inom handeln och kassör ett typiskt ingångsyrke. Just därför ser Arbetsmiljöverket allvarligt på bristerna som upptäckts. Efter att flera stora matbutiker och stormarknader undersökts under 2020 visade det sig att kassapersonal har dålig arbetsmiljö. Framförallt när det kommer till ergonomin.
”Många riskerar att få belastningsbesvär redan i ung ålder. Grunden för ett hållbart arbetsliv formas i början av arbetslivet och det är viktigt att nya arbetstagare får en säker start i arbetslivet genom en bra introduktion på arbetsplatsen”.
Skriver Heli Aarnipuro, projektledare för inspektionsinsatsen i ett pressmeddelande den 27 april.
– Det här är inget nytt och problemet har varit uppmärksammat under väldigt lång tid, säger Jörgen Eklund.
En mängd åtgärder och studier om hur man ska utforma kassaarbetet har gjorts berättar han. Till exempel gör man kassorna spegelvända mot varandra.
– Om kassorna är spegelvända kan man jobba åt vänster ibland och sen rotera till en annan plats där man jobbar åt höger. Då får kroppen en jämnare belastning.
Det är också viktigt att arbetsplatsen kan anpassas för varje individ, både när det gäller sittande och stående arbete. Att växla mellan stående och sittande arbete när det kommer till kassaarbete är nämligen bra.
– Att man kan ställa in en lagom arbetshöjd är också viktigt. Är arbetsytan för hög behöver man lyfta axlarna, det leder till muskelspänningar. Är arbetsytan för låg måste man böja sig fram, det är olämpligt för ryggen.
Hjälper det att träna?
– Träning löser inte problemet, och kan i vissa situationer förvärra det hela. Samtidigt kan en kunnig fysioterapeut ge tips och råd, bland annat om arbetstekniken. Det finns kassapersonal som behöver träna upp sin muskulatur, men det gäller alla personer. En bra grundkondition, rörlighet och tränade muskler minskar generellt risken för belastningsbesvär.
Jörgen Eklund fortsätter.
– Problemet med arbetsmiljön är att kassaarbetet är ett repetitivt monotont arbete med statiska belastningar, det bryter ner kroppen. Med träning kan man bygga upp kroppen. Så visst är det bra om man kan bygga upp kroppen och skaffa sig bättre arbetsteknik med träning. Bättre arbetsorganisation, bättre arbetsplatsutformning och bättre kunskap är de effektivaste åtgärderna.
Du som kund kan hjälpa
Många olika belastningsskador kan uppstå. Som kund kan du underlätta det kassa kassaarbetet.
– En åtgärd är att man försöker uppmuntra och lära kunden att vända streckkoden åt scanner hållet. Det underlättar jobbet väldigt mycket. Lägg inte upp berg av varor på bandet. Lägg dem istället på en lång rad med rättvänd streckkod.