Journalistmorden i Europa

Hoten mot den fria pressen ökar, enligt Reportrar utan gränsers årliga sammanställning. I EU går utveckligen bakåt. Inom loppet av ett år har tre journalister mördats i sin kamp för att avslöja sanningen.

Foto: AP

Daphne Caruana Galizia, Malta

Den undersökande journalisten Daphne Caruana Galizia fann samband mellan Maltas spelindustri och organiserad brottslighet. Hon höll på med en granskning av ledande politiker när hennes bil exploderade den 16 oktober 2017. Caruana Galizia omkom i explosionen.

Foto: AP

Ján Kuciak, Slovakien

Ján Kuciak hittade kopplingar mellan slovakiska politiker och den italienska maffian. Det var i samband med avslöjandet som han blev skjuten till döds utanför sitt hem den 21 februari 2018. Även Kuciaks flickvän blev skjuten till döds med två skott från nära håll.

Foto: AP

Victoria Marinova, Bulgarien

Som programledare för ett samhällsmagasin granskade Victoria Marinova makten. Hon skildrade korruptionen i Bulgarien och strax innan mordet höll hon i en intervju som handlade om förskingring av EU-bidrag. Hon blev brutalt mördad i sin hemby den 6 oktober 2018, 30 år gammal.

Mer om: Pressfrihetsindex 2019
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget