Jämställdhet och sjukvård har aldrig varit så viktigt för unga

Lisen demonstrerar på Internationella kvinnodagen i Stockholm.
Lisen demonstrerar på Internationella kvinnodagen i Stockholm.

Sjukvården är den viktigaste samhällsfrågan och jämställdhet får allt större betydelse för unga. Men känslan av att själv kunna påverka politiken skiljer sig mellan killar och tjejer. Det visar en färsk undersökning från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Sjukvården har aldrig tidigare varit i topp över vilka frågor som engagerar unga. Särskilt viktigt är det för personer som lider av psykisk ohälsa, ett samband som man inte kunnat se tidigare. Utbildning var förut den mest brännande frågan, men skolfrågor hamnar nu på andra plats.

Jämställdhet är för första gången en av de fem viktigaste frågorna för unga. Framförallt tycker allt fler tjejer att kvinnor och mäns lika möjligheter har stor betydelse för samhället, medan killars engagemang är på samma nivå som tidigare.

Intresset för politik ökar, men skillnader mellan tjejer och killar märks också i känslan av att kunna påverka samhällsutvecklingen. Tjejer upplever inte att politiker lyssnar på dem i samma utsträckning som killar. Det oroar generalsekreterare Lena Nyberg, skriver hon i en debattartikel i DN.

Webbfråga Vilken samhällsfråga tycker du är viktigast?

Visa resultat
Mer från: Nyheter
Mer från Läget