Initiativet som vill stärka folkhälsan i förorten

Shape är namnet på gruppen vars mål är att motivera människor till att leva hälsosammare liv. Med sin hemvist i Järva vill de nå ut till fler unga och skapa en god relation till fysisk aktivitet i tidig ålder.

– Shape handlar om att hitta sig själv, fysiskt och psykiskt, säger Iman Elmi som är en av grundarna.

Iman Elmi, grundaren av Shape, bjöd in till invigning av rörelsen i höstas.
Iman Elmi, grundaren av Shape, bjöd in till invigning av rörelsen i höstas.

Iman Elmi har bott i Rinkeby i snart 30 år. Till vardags arbetar hon som socialpedagog på Familjehuset i stadsdelen. På senare år har hon blivit välkänd i lokalsamhället för hennes engagemang inom hälsa och välmående.

Från basketträning till hälsoprojekt

Det var under hennes sons basketträningar i klubben Shanta IF som hon insåg att mammorna till killarna i laget hade få tillfällen där de själva fick röra på sig. Hon grundade då en basketverksamhet i klubben även för flickor och mammor. Initiativet blev uppskattat och med tiden kände Iman att det var dags att utveckla en bredare verksamhet inom rörelse och hälsa i lokalsamhället. Idén om Shape tog sin början.

Iman Elmi blickar ut över Rinkebytorg från sitt kontor på Folkets Hus.

– Shape handlar om att hitta sig själv, fysiskt och psykiskt. Vi vill motivera folk att forma sitt liv hälsosamt, säger hon.

I höstas hade Shape sin invigning där alla som var nyfikna av konceptet bjöds in till en festlokal i Akalla. Idag består gruppen av drygt 50 aktiva medlemmar. Iman Elmi förklarar att Shape välkomnar alla som vill engagera sig i sin hälsa. Än så länge är det en majoritet kvinnor. Medlemmarna kommer både från Järvaområdet men även andra delar av Sverige och vissa bor utomlands. De har gemensamma grupper på Whatsapp, Facebook och Snapchat där medlemmar kan dela med sig av sin träning och inspirera varandra. Ett av budskapen är att träning kan komma i många former

– Jag sade till folk, börja med att gå, det behöver bara vara 15 minuter, säger Iman.

Medlemmarna i Shape kan följa varandras utveckling på sociala medier.
Medlemmarna i Shape kan följa varandras utveckling på sociala medier.

Löplopp för första gången

Under den muslimska fastemånaden arrangerades “Ramadan och promenad” där medlemmar i Shape samlades på Spånga IP och tog gemensamma promenader.

Om en dryg vecka kommer minst 15 av medlemmarna i Shape stå inför sin kanske största utmaning. De ska gemensamt springa Vårruset, en fem km lång löptävling som avgörs på Djurgården den 25:e maj.

Amina Mosa har varit medlem i Shape sedan starten förra året.

Hon är en av dem som ska springa Vårruset. Det blir det första loppet hon sprungit.

– Det känns jättebra, jag känner mig stark, säger Amina.

Inför loppet har Shape arrangerat en “21 day challenge” där medlemmarna uppmanas att pusha sig själva som förberedelse inför loppet.

Amina säger att deltagarna i Shape planerar att delta i fler lopp.

– Det är viktigt att ha mål i framtiden som man kan sikta på, säger hon.

Rörelse som en del av vardagen

Amina lyfter vikten av att många av deltagarna är mammor. Genom Shape blir de mer hälsomedvetna och överför sedan den kunskapen till sina barn.

– Här i Sverige börjar man röra på sig redan i tidig ålder. I de länderna vi kommer ifrån är det inte självklart, särskilt inte för kvinnor.

–Det är den mentaliteten Shape försöker förändra. Att röra på sig ska vara en del av vardagen, säger Amina Mosa.

Amina berättar att hon tidigare hade problem med låga blodvärden. Efter att ha hållit igång med Shape blev hennes blodvärden plötsligt bättre. Idag behöver Amina inga behandlingar och säger att hon mår jättebra.

– Jag orkar mer och känner mig pigg, säger Amina.

Flera framtidsprojekt

Iman Elmi berättar att det finns flera projekt som hon vill fortsätta utveckla i framtiden via Shape.

– Vi vill ha en ungdomssektion där vi kan utbilda ungdomar i tidig ålder kring vikten av rörelse, säger Iman.

– Vi vill även vara tillgängliga för dem med särskilda behov. Vissa som t.ex inte kan gå, de kan aktivera sig på andra sätt, t.ex genom rullstolsidrott. Men föräldrarna måste få stöd och information kring de möjligheter som finns för deras barn.

Vidare vill Iman Elmi att Shape ska fortsätta vara en mötesplats för unga mammor och kvinnor.

– Här i Järva är det många kvinnor som aldrig har lärt sig simma, vi tittar på möjligheten att kunna hyra en simhall. Det finns inte så många simskolor som bara är för tjejer. Den möjligheten skulle vi vilja ge, säger Iman.

För att åstadkomma målen och forsätta sin verksamhet behöver Shape på sikt ekonomiskt tillskott. Men det är ingenting Iman Elmi vill ansöka om för hastigt.

– Vi vill få ut information om Shape och engagera mer folk först, sedan kan vi ansöka om ekonomiskt stöd.

– Vi vill att folk ska vara med oss utifrån sin egna vilja att förbättra sin hälsa, avslutar hon.

Mer från Läget