Informationen som kan fria 18-åringen

Tove-fallet har tagit en ny vändning. Domen på de misstänka tjejerna, 18 och 20, kan påverkas av uppgifter som P4 Jönköping tagit fram. Grannens vittnesmål skiljer sig åt från uppgifterna i hans mobil, vilket kan vara till 18-åringens fördel när fallet prövas på nytt.

Illustration från rättegången.
Illustration från rättegången.

Ny information

Hovrätten har tidigare fastställt tiden för mordet på Tove till att vara klockan 02.40 en natt i oktober 2022. Tidpunkten fastslogs utifrån grannens vittnesmål och information om tjejernas rörelser i lägenheten från appen “hälsa” i deras mobiler. Men grannens hälsoapp analyserades aldrig av polisen, vilket nu P4 Jönköping gjort – och resultatet är uppseendeväckande.

Så gick det till

18-åringen har hävdat att hon inte varit delaktig i mordet, utan att hon sov under tiden Tove mördades. Hon dömdes till livstid, mot sitt nekande, eftersom hennes mobil rörde på sig vid tiden för mordet. Men de nya uppgifterna pekar mot att mordet kanske inte alls skedde vid tiden som tingsrätten påstår.

Såhär menar domstolen att det gick till under mordnatten:

• Grannen hör en duns som låter som en kropp som faller till marken med full kraft. Det är Tove som fälls till golvet i badrummet av 20-åringen. Grannen plingar på flera gånger, men ingen öppnar dörren. Han uppger att detta är runt klockan 02.40.

• 20-åringen stryper Tove och 18-åringen håller fast hennes armar. Tove dör.

• 18-åringens hälso-app visar att hon tagit steg i lägenheten. Tidpunkten är 02.43. Tingsrätten menar att mordet hände ungefär vid den tidpunkten, alltså någon minut efter kl 02.40.

• 20-åringen går efter mordet ut för att flytta på Toves cykel, som står utanför huset. I trappen ned möter hon grannen. 20-åringen berättar att hon ska till McDonalds och grannen erbjuder henne skjuts, så hon inte ska köra full. De åker tillsammans till Donken, köper snabbmat och åker sen hem igen.

• Vid 02.47 visar både Toves och 20-åringens mobiler att de förflyttas mellan hemmet och McDonalds.

Bild på Tove tidigare under mordnatten.
Bild på Tove tidigare under mordnatten.

Tidslinjen går inte ihop

Den nya informationen från grannens mobil visar att han gick ut till bilen redan vid 02.45. Det betyder att tjejerna skulle haft dryga två minuter på sig från mordet, till att bestämma sig för att flytta cykeln och att prata med grannen i trappen.

En trolig förklaring skulle kunna vara att Tove mördades tidigare än så och att grannen inte uppgav det rätta klockslaget. Detta öppnar upp för att 18-åringen skulle kunna tala sanning om att hon sov under tiden för mordet. Hon skulle därför kunna frias från morddomen och slippa straff på livstid.

Både 20-åringen och 18-åringen dömdes till fängelse på livstid, för mord och gravfridsbrott. De är de första kvinnorna under 21 att dömas till livstidsstraff.

Läget har försökt nå 18-åringens advokat.

Ämnen i artikeln
Mer om: Tove-fallet
Andra läser just nu
Mer från: Krim
Mer från Läget