Inflationen slår mot påskfirande

Påskäggen med godis har blivit en självklar del av mångas påskfirande. Men i år kan försäljningen se annorlunda ut.

– Det blir en mer dämpad påskhelg än innan, säger Brill Ivarsson, analytiker på Svensk Handel.

Påskhelgen är en av de största helgerna för handeln.
Påskhelgen är en av de största helgerna för handeln.

Extrapersonal kallas in och butikerna pyntas. Påskhelgen är en av de största försäljningshelgerna i Sverige, visar Svensk Handel. Men den nuvarande inflationen ser ut att påverka även det här.

Godisets betydelse

Många känner till påskäggets innehåll, godis, och har kanske till och med vuxit upp med en påskäggsjakt. Fenomenet tillkom relativt nyligen i svensk historia men har snabbt blivit en förväntad del av många barns firande.

Jonas Engman etnolog vid Nordiska museet berättar att högtidsfirandet alltid kommer avspegla samhällsutvecklingen. Inom Nordisk historia har ägget länge varit en symbol för lyx. För att inte tala om godiset som var lyxens lyx som innan 1910 var praktiskt okänt.

– Majoriteten visste inte vad det var och ännu färre hade smakat på det, säger Jonas Engman.

Inflationens intåg

Chokladen är den näst största försäljningsgruppen efter fisk- och skaldjur under påsken, berättar Brill Ivarsson analytiker för Svensk Handel.

Brill Ivarsson förväntar att inflationen kommer synas på helgens statistik. Matvarupriserna stiger och någonstans behöver man göra en kompromiss. Men även om försäljningen är något mindre i år än åren innan verkar chokladen, den historiska lyxvaran, stanna kvar.

– Påskgodis lär man inte dra in på, om jag känner den svenska barnfamiljen rätt, säger Brill Ivarsson.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nöje
Mer från Läget