Idrotten – en balansgång mellan gemenskap och press

Unga vill gärna idrotta, det är glädjen i sporten som lockar. Men det finns en stark press och hälsoidealet blir större.

Det är glädje i sport som lockar unga. Foto: Ørn E. Borgen / NTB / TT

Varje år genomför Ungdomsbarometern för Riksidrottsförbundet en undersökning om ungas tränings - och motionsvanor. Över 3000 unga mellan 15 och 24 år har intervjuats och nu har resultaten kommit.

Viktigt och roligt med träning

Rapporten visar på en stadig utveckling där unga tycker att hälsa och träning är viktigt i allt högre utsträckning. Många strävar efter en medveten och hälsosam livsstil. 34 procent svarar att motionera/träna är ett av deras viktigaste fritidsintressen. Samtidigt är det intresset som gör att unga börjar med nya aktiviteter. På frågan om varför unga har börjat utöva en ny idrottsaktivitet svarar 44 procent att det är för att “idrotten verkar rolig”.

–Att vara en del av idrottsrörelsen ger så mycket mer än bara den fysiska aktiviteten. Idrotten bygger på relationer och ger många ungdomar både nya vänner och viktiga vuxna, säger Malin Träff, barn- och ungdomsansvarig på riksidrottsförbundet, i ett pressmeddelande.

Hälsoidealet

Även om glädje är viktigt slutar många med träningen när skolan och jobb kräver mer fokus. Det finns en press bland unga och träning ses som ett framträdande ideal. Resultaten från rapporten visar att var fjärde ung upplever att det är status bland ens vänner att vara “vältränad/snygg”. Och att var just “träningsmänniska” är en de vanligaste identiteter som unga identifierar sig som.

– Det är viktigt att vi värnar om det där lustdrivna idrottandet. Idrotten ska inte vara ytterligare en arena full av måsten, unga ska kunna använda det för att koppla bort annat, säger Malin Träff i Riksidrottsförbundets pressmeddelande.

Webbfråga : Tycker du att det finns ett träningsideal?

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget