I sommar röks den sista ciggen på Sveriges uteserveringar

Julia Sköld
Julia Sköld

Från och med den 1 juli är det en ny tobakslag som gäller. Lagen skärper den tidigare lagen gällande rökförbud och utvidgas till bland annat uteserveringar.

I sommar är det slutrökt på bland annat uteserveringar.
I sommar är det slutrökt på bland annat uteserveringar.

Den nya lagen möjliggör – för den som av någon anledning inte vill eller kan vistas i en rökig miljö – att kunna transportera sig via kollektivtrafik, vistas i lekparker, skolgårdar och andra allmänna platser utan att utsättas för cigarettrök.

Sharbel Abdulahad är en av Motalas krögare som kommande sommar blir tvungen att förhålla sig till lagen. Den nya lagen gör restauranginnehavare ansvariga för att se till att rökförbudet efterlevs på sina uteserveringar.

– Det är ägarens samt hans personals ansvar att se till att gästerna inte röker och att informera om att man inte får röka. Så man måste kommunicera med varandra, konstaterar Sharbel.

Det ställs också krav på att det ska vara tydligt skyltat angående rökförbudet.

– Vi kommer sätta upp skyltar om att det är rökförbud, vi vill ju inte att någon röker när det är förbud, så vi måste visa med skyltar, och askkoppar kommer försvinna såklart, berättar Sharbel.

Sharbel är positivt inställd till lagen och berättar att han redan förra året funderade på att förbjuda rökning. Han ser ljust på sommaren och kommande säsong för uteservering som drog igång i början april. Han hade bestämt att redan från början av uteserveringssäsongen inte erbjuda några askkoppar i anslutning till sin krog.

Kan rökförbudet vara slutet på nedskräpningen av fimpar på bland annat perronger?
Kan rökförbudet vara slutet på nedskräpningen av fimpar på bland annat perronger?

Johan Sköld, lokförare och Julia Sköld, kundvärd, jobbar på pendeltåget som passerar Motala. De är båda rökare och passar på att kliva av tåget för att ta en rökpaus innan tåget rullar vidare.

Ingen av dem är besvärade av den nya lagen trots att de båda är rökare, men Johan är skeptisk till om det kommer fungera.

– Varför ska vi ha lagar som ingen kan upprätthålla? Har vi någon som kommer hålla efter det? Jag tror inte det kommer efterlevas, säger Johan.

Vart går du och röker sen då?

– Det är ju bara att röka innan man går upp på plattformen, jag tar en snus, säger Julia.

Julia tror inte att det kommer att bli problem med arga resenärer heller men funderar över hur det ska fungera.

– Ickerökarna blir glada, och rökarna – många men inte alla – kommer säkert bli irriterade för nu finns det ingenstans att röka längre, säger hon.

Solveig Vestlund gläds inte åt den kommande lagen. Hon menar att en stor del av den positiva känslan av att sitta på en uteservering en sommarkväll förstörs av att hon kommer vara tvungen att resa sig från bordet och gå iväg för att få röka en cigarett efter maten.

– Jag tycker att vi rökare ska kunna få samma stämning och kunna sitta ute, förklarar hon.

Mer om: Den skärpta tobakslagen
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget