Hur smakar plasten?

EU:s miljöministrar kommer över lunch idag diskutera den miljöfarliga plasten. Vi i Sverige diskuterar huruvida den ska bli billigare, i alla fall när det kommer till plastpåsar.

EU:s miljöministrar är i Stockholm för att diskutera miljöfarliga plasten
EU:s miljöministrar är i Stockholm för att diskutera miljöfarliga plasten

EU:s miljöministrar är i Stockholm. Mycket ska hinnas med. Plastens påverkan på miljö blir diskussionsämnet för dagens lunch. Målet är att hitta lösningar för att minska vår platskonsumtion och öka återvinningen av det som vi faktiskt konsumerar. Samtidigt pågår en annan diskussion. På regeringens bord i Sverige ligger ett förslag som handlar om en minskning eller anskaffning av den införda skatten på plastpåsar.

Målet med mötet

Ministarna kommer under lunchen få höra från Svante Axelsson från Fossilfritt Sverige. Axelsson kommer presentera två svenska företag som har hittat lösningar på hur man kan öka återvinnandet av plast. Mötet ses som en del i den större diskussionen som förs mellan EU-miljöministar. I FN:s regi ska nämligen ett globalt avtal förhandlas fram. I slutet av maj ska de samlas igen, då i Paris. De kommande förhandlingarna kräver beslut om vad som är de viktigaste prioriteringarna, vilket också ska diskuteras under dagens lunch.

Plastdebatten i Sverige

Tonvis med plast hamnar idag i våra hav. Djur och natur skadas till följd av detta. Plastbergen växer och delar eldas upp som en kortsiktig lösning vilket i sin tur orsakar mer utsläpp. Kan återvinning istället vara den nya mer hållbara lösningen?

Ämnen i artikeln
Mer från: Klimat
Mer från Läget