Humor-profilen Liam Kalevi berättar om Tiktok, karriären och att bara vara sig själv

Liam Kalevi började med Tiktok under pandemin och idag har han över 624 000 följare.
Liam Kalevi började med Tiktok under pandemin och idag har han över 624 000 följare.

Tiktok är en plattform där människor med olika bakgrunder möts och delar med sig av sina erfarenheter. Men sociala medier är också en plats där näthat ofta florerar. Liam Kalevi, 25, skapar content som människor kan relatera till.

– När det handlar om humor så skrattar man tillsammans, säger han.

Husen längs gatorna på Södermalm är klädda i ett tunt lager av snö. De vanligtvis gråa eller bruna taken är nu vita och glänsande. Liam går med bestämda steg. Det enda som hörs är det dämpade ljudet av hans fotsteg i snön. Med ett brett leende öppnar han dörren till studion Artistry.

– Med humor skrattar man gemensamt, och du behöver inte se ut som jag gör för att kunna relatera till det. Det är sammanhanget och situationen som är relaterbar, berättar profilen.

Algoritmen skiter i hur du ser ut, vem du känner eller vart du kommer ifrån

Influerarens uppväxt

Liam Kalevi har idag tusentals följare på TikTok där han delar sketcher och humorklipp som har blivit vägen till framgången. Han berättar med en avslappnad röst att han har bott på olika platser under sin uppväxt och haft vänner från olika länder. Men flytten från Bracknell, i England, till Rimbo var en stor omställning. Från att ha bott med olika nationaliteter runt sig blev flytten nu en kulturchock.

– Det slog mig jättemycket. Jag kunde inte språket och kände mig annorlunda för första gången.

Trots det har uppväxten varit fin. Från saxofonen till det egna bandet, inspirerat av Black Eyed Peas, har sociala medier alltid varit en plats Liam vänt sig till i underhållningssyfte.

– Det finns inga gatekeepers på sociala medier. Algoritmen skiter i hur du ser ut, vem du känner eller vart du kommer ifrån. Gillar folk ditt content och du har något som intresserar en publik så visar det sig svart på vitt. Det ger alla en ärlig chans.

I tidig ålder hittade Liam Kalevi kärleken till musiken. Här spelar han saxofon.
I tidig ålder hittade Liam Kalevi kärleken till musiken. Här spelar han saxofon.

Lockdown leder till 200 000 följare

Men sina humoristiska sketch-imitationer och relaterbara situationer har Liam gjort raketkarriär. Från pandemi, lockdown och ett jobb som pausades av Covid-19, startade han karriären först som en hobby. Han fick snabbt över 200.000 följare och sedan fortsatte det. Han har nu över 624.000 följare på Tiktok.

– Jag såg en möjlighet att vara kreativ. Om jag inte hade trott att det hade lett någonstans så hade jag inte gjort det. Jag köttade och laddade upp flera videos om dagen.

Liam Kalevi har sammanlagt över 29,4 Miljoner gilla-markeringar på Tiktok.
Liam Kalevi har sammanlagt över 29,4 Miljoner gilla-markeringar på Tiktok.

Näthatet på Tiktok

Med visningar som slår en miljon och kommentarsfält fyllda av människor som visar glädje, finns det en sida av sociala medier som inte är lika rolig. Liam berättar om negativa kommentarer men tillägger att det oftast är positivt.

– De negativa kommentarerna sved mest i början, men med tiden vänjer man sig. Det är någonting som alla som jobbar med, det här får vänja sig vid, tyvärr.

Helt ärligt, jag vill bara ha kul

Influerare får ofta frågor kring hur de jobbar mot näthat. Med en självsäker ton besvarar Liam frågan.

– Helt ärligt, jag vill bara ha kul med mina videor och jag hoppas att de som tittar på mina klipp känner samma. Om någon känner att de lär sig något eller får en tankeställare är det väl en bonus, men viktigast är att ha kul.

Kalevi flöde fylls av videos som handlar om situationer från hans eget liv. Det skapar en gemenskap mellan människor som delar liknande erfarenheter.

Såhär kan det se ut när Liam Kalevi redigerar till Tiktok.
Såhär kan det se ut när Liam Kalevi redigerar till Tiktok.

Från redigering till publicering

Utöver två stolar som står ett handkast från varandra och en fylld kaffekopp som Liam tar en klunk ifrån är studion fylld med ett kreativt lugn. Lokalens vita tegelväggar är täckta med svartvita fotografier på olika artister och band som ska inspirera till kreativitet.

Själva filmandet är bara en del av arbetet med ett publicerat klipp. Ett 20 sekunder klipp är nedbrutet från timmars arbete. Men en återkommande tanke för Liam är känslan av att ha roligt. Från att väva in egna erfarenheter till att filma och hitta den perfekta övergången har resan bara blivit bättre.

– Man lär sig ju mer man arbetar med det, jag har testat mig fram.

Filming, omtagning, klippning och publicering, allt för att nå en punchline som går hem hos följarna.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nöje
Mer från Läget