Hovrätten dömer konstnären Saga Berlin

Graffitimålningen i Hägerstensbadets bassäng var för ett konstprojekt. Nu slår hovrätten fast domen för grov skadegörelse mot Saga Berlin.

Saga Berlin döms av Svea Hovrätt.
Saga Berlin döms av Svea Hovrätt.

Hon döms till villkorlig dom och dagsböter. Svea hovrätt slår fast domen för grov skaderörelse mot fotografen och konstnären Saga Berlin. Södertörns tingsrätt bedömning var likadan förra året i oktober. Konstnären måste betala 280 000 kronor i skadestånd till Stockholm stad.

Saga Berlin och flera andra personer graffitimålade Hägerstensbadets utomhusbassäng i september år 2016. Det var för ett konstprojekt. Polisen grep Saga Berlin på plats, och dagen efter gick Stockholm stad ut med att saneringen av den tomma bassängen skulle kosta 650 000 kronor.

Advokaten till Saga Berlin yrkade på att straffet skulle vara normal skadegörelse, inte grov. Dessutom ville Berlin att skadeståndet skulle sänkas, eller tas bort helt. Hovrätten höll inte med.

Saga Berlin menar att hon hade tänkt sanera bassängen själv.
Saga Berlin menar att hon hade tänkt sanera bassängen själv.

Under terrorattentatet på Drottninggatan, året efter graffitimålningen, blev Saga Berlin påkörd av lastbilen, och skadades svårt av händelsen. Hon fick då 150 000 kronor i skadestånd.

Just nu pågår en insamling för att hjälpa Berlin att betala av de 280 000 kronor hon är betalningsskyldig till. Anledningen till insamlingen är att den ersättning Saga Berlin fick från att ha skadats i terrorattentatet är mindre än hennes skadestånd till kommunen.

Mer från: Nyheter
Mer från Läget