Homofobiska ramsor i Danmark – landslagsspelare utsatta

Viktor Fisher i den danska landslagströjan.
Viktor Fisher i den danska landslagströjan.

Efter FC Köpenhamns 1-0-vinst mot Odense i den danska ligafotbollen handlade det mesta om de homofobiska tillmälen som flera spelare utsattes för. Framförallt de danska landslagsspelarna Viktor Fischer och William Kvist drabbades.

Den rutinerade William Kvist är 34 år och har 81 landskamper på meritlistan. Han har tröttnat på de homofobiska ramsorna.

– Det är tydligen några som fortfarande tror att detta hör till 2019. Vi måste göra något åt detta. Det måste bort och jag tror och hoppas att Odenses fanklubb gör något åt det, sa han till danska TV3 efter matchen.

Fördömer ramsorna

Det var delar Odenses hemmapublik som stod för ramsorna. Klubben har gått ut på sociala medier efter matchen och tagit avstånd från aktionerna.

– Vi tar naturligtvis starkt avstånd från homofobiska tillmälen. Vi är väl medvetna om att fotboll innefattar stora känslor och att man kan bli arg, ledsen eller besviken. Men vi accepterar inte tillmälen av homofobisk, rasistisk eller diskriminerande karaktär, skriver klubben.

Köpenhamns och Odenses officiella supporterföreningar gjorde detsamma under måndagen.

– Vi som fanklubb kan inte hålla reda på vad som skriks eller sjungs på hela läktaren, men vi kommer givetvis göra allt som står i vår makt för att tillmälen som dessa ska stoppas då vi varken kan eller vill acceptera detta, skriver de i ett gemensamt uttalande.

Andra läser just nu
Mer från Läget