Högt uppsatt och före detta rappande IS-terrorist antogs vara död - levde egentligen i spansk sjöstad

Bild från syriska staden Raqqa
Bild från syriska staden Raqqa

Abdel-Majed Abdel-Bary var en del av IS-toppskikt. Internationella underrättelsetjänster trodde att han dog under en drönarattack i Syrien, men i själva verket befann han sig vid liv i den spanska staden Almería.

Abdel-Bary, född i London, är son till Adel Abdel Bari som har anklagats för att ha dödat 224 människor i olika bombattacker under årens lopp. Abdel-Bary lämnade Storbritannien 2015 för att slåss för Islamiska Staten i Syrien. Innan resan dit tjänade han sin inkomst via drogförsäljning. Han hade även en kort karriär som jihadist-inspirerad rappare.

– Han är en ökänd jihadist vars familj går att koppla till cyber-kalifat i Syrien och den grupp av brittiska IS-terrorister som höll västerländska gisslan i staden Raqqa, säger belgiska säkerhetspolisen till Business Insider.

Trots att Abdel-Bary länge funnits på säkerhetstjänsternas radar och varit aktiv inom terrorgrupper på sociala medier lyckades han undvika gränskontrollerna och ta sig obehindrat in i Europa. Där levde han i en hyrd lägenhet vid spanska kusten.

– Abdel-Bary är inte vem som helst i de här kretsarna, att han lyckats undvika att bli fångad är djupt oroande. Vem vet hur många fler som lyckats med samma sak? Hur många fler terrorister vi tror är döda är egentligen vid liv? säger belgiska säkerhetspolisen till Business Insider.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget