Hockeyglädjen fullständig - Finlands genomförde sitt eget "Miracle on Ice".

Saluhuset i Helsingfors blev värd för segerfirandet när tusentals finländare hyllade landets hockeyhjältar. Efter att varit rejält nederlagstippade mot samtliga stornationer skrällde laget gång efter annan och slog till sist ut självaste "hockeymeckat" Kanada i finalen med 3-1. Stor hjälte blev målvakten Kevin Lankinen.

Vild glädje efter Finlands stora VM-knall.
Vild glädje efter Finlands stora VM-knall.

När Harry Pesonen stänkte in 3-1 målet bakom Matt Murray var sensationen ett faktum. Ett av de mest oväntade guldlagen genom tiderna hade precis gjort det som ingen trodde var möjligt. Finland tippades av så gott som samtliga experter att åka ut redan i gruppspelet, men har sedan första matchen radat upp skrällar. På gatorna runt om i Helsingfors firades det friskt på stans pubar och sportbarer, där festen sedan fortsatte natten lång i bland klassiska fontäner.

Ingenting kunde stoppa "Lejonen"

Efter matchen var hyllningkörerna milslånga och SPT:s Mats Ahlnäs menade att ett mirakel krävdes för att vinna finalen mot Kanada och att de finska "lejonen" levererade till fullo.

– Finland skickade en av de mest anonyma landslagstrupperna någonsin till vårens VM. Den åkte dit och grävde guld där ingenting kunde stoppa den blåvita lagmaskinen.

Filip Saxén på Hufvudstadsbladet jämför årets insats med Lake Placid 1980 när USA var fullständigt uträknade mot Sovjet men trots det knep segern.

– 39 år senare har Finland fått sitt eget "Miracle on Ice".

Även den finska presidenten Sauli Niinstö gratulerade "Lejonen" på Twitter. Han skrev att landslaget mot alla odds bärgade VM bucklan, "tack och grattis till ishockeylaget med det största hjärtat".

Mer från: Sport
Mer från Läget