Hemtjänst förnedrade äldre på Snapchat

Snapchatspöket är en känd symbol över hela världen.
Snapchatspöket är en känd symbol över hela världen.

Att lägga upp förnedrande bilder och filmer på sociala medier, det tyckte anställda på hemtjänst i Nyköping var viktigare än att göra sitt jobb.

Det är meningen att de som jobbar på hemtjänst ska åka hem till gamla människor och ta hand om dem. Laga mat, städa, hjälpa dem att duscha och byta kläder. Men i Nyköping tyckte några anställda att det var roligt att filma och fota gamlingarna, och lägga ut det på sociala medier, rapporterar TT. På Snapchat ska de ha haft en egen grupp där de lagt upp förnedrande bilder, och en film av en dement person som åt mat.

Demens är en sjukdom som äldre kan få, som gör att de börjar minnas jättedåligt, inte förstår sin omgivning, och blir väldigt förvirrade. Den vanligaste demenssjukdomen heter Alzheimers. De som är dementa är ofta väldigt oroliga, vet inte var de är, och behöver stöd för att känna sig trygga.

De anställda har blivit anmälda på två olika sätt. Dels har de blivit polisanmälda. Men de har också anmälts till Ivo, inspektionen för vård och omsorg. Anmälan kallas för en “lex Sarah”-anmälan, och den fick sitt namn efter att undersköterskan Sarah Wägnert gick ut i TV 1997 och berättade att det fanns så lite personal och så dåliga rutiner på hemmet hon jobbade på, att de äldre blev vanvårdade. Händelsen fick mycket uppmärksamhet, och gjorde att en ny lag skapades för att kunna anmäla vanvård och dåliga förhållanden på ett bättre sätt. Nu när en lex Sarah-anmälning gjorts till Ivo, ska Ivo göra en utredning och se till så att de som får hemtjänst i Nyköping har det bra och inte blir förnedrade.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget