Harry Potter-dagen - fansen minns Slaget om Hogwarts

Kvalborg, valborg, finalborg – mitt i allt kungens födelsedag och på det arbetarrörelsens dag. Månadsskiftet april-maj är en händelserik tid. För många är den andra maj bara en återgång till verkligheten –  för Harry Potter-fans är det årsdagen för Slaget om Hogwarts.

Harry Potter fans.
Harry Potter fans.

Den sista boken publicerades 2007 och fyra år senare gick filmserien i mål. Trots att åren går kan man lugnt säga att J.K. Rowlings magiska värld består. Läget har tidigare skrivit om spin-off-serien Fantastiska vidunder, men idag är det originalet fansen firar.

Lars Burman är professor i litteratur vid Uppsala universitet. Han tycker Harry Potter-dagen är värd att uppmärksamma och menar att böckerna har egenskaper för att bli klassiker. Alltså även ur en litteraturvetares perspektiv. Han tror att det är för att världen påminner om vår – men är lite mer spännande – som det flyger. Framförallt för yngre läsare.

– Det är en oerhört engagerande historia man känner igen sig i, och den passar jättebra för unga människor, säger han till Läget och fortsätter.

– Det är de vanliga problemen med lärare, föräldrar och mobbare. Det är våra vanliga liv vända 90 grader till en trollkarlsvärld.

Lars Burman, professor i litteraturvetenskap.
Lars Burman, professor i litteraturvetenskap.

Agnes Wiman är 16 år och läste böckerna i högstadiet – en tid då många letar efter sin plats och identitet. Hon tror att Harry Potter-världen hjälpt många att känna samhörighet. Inte minst henne själv.

– När jag började läsa böckerna kände jag “wow, det här är liksom en värld där där det är normalt att vara lite konstig”, och det betydde väldigt mycket för mig då. En plats där såna som jag hörde hemma, säger hon till Läget.

Agnes är en Ravenclaw – elevhemmet där studenterna kännetecknas som tänkare. Hon gör det och resonerar kring varför Harry Potter-dagen behövs.

– Jag tycker det är en viktig del av den moderna kulturen. Utan Harry Potter är det många som inte hade varit vilka de är idag. Det är bra att man uppmärksammar att det inte bara är böcker, utan så mycket mer.

Utan att spoila detaljerna är en av fansens mest älskade repliker när Severus Snape säger “Always”. Det återstår att se om det blir en slags profetia för Harry Potters närvaro i kommande generationers medvetanden.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget