Håll hårt i hojen

Våren blommar, men så också stölderna av mopeder och cyklar. Med utvecklade brottsverktyg gäller det att låsa rätt för att minska risken att din hoj försvinner under sommaren.

Varmare väder och fler cykelstölder.
Varmare väder och fler cykelstölder.

Med varmare väder kommer cykel- och mopedsäsongen och likaså ökar andelen stölder. Stöldskyddsföreningens uppgifter visar att under 2022 stals totalt 4411 mopeder. Perioden april till september är den mest aktiva, 70 procent av de anmälda stölderna sker då.

Lås ordentligt

När det gäller cykel- och mopedstölder är det ofta låsen som är problemen, att de inte är godkända och blir en lätt match för tjuven. Förutom själva låset är fastlåsningen ofta något det slarvas med. Att bara låsa fast framhjulet eller i ett löst objekt räcker inte.

–Det viktigaste är att ha ett bra och godkänt lås, och låsa fast ramen, säger Mariana Handler, polis och ordförande för Stöldskyddsföreningen i Jämtland.

Försvåra för en stöld

Förutom att låsa din moped eller cykel ordentligt, finns andra knep för att försvåra för tjuven. En stöldskyddsmärkning, ett slag DNA för cykeln, ger också ett större skydd. Genom att märka olika komponenter av cykeln, så kan delen identifieras som din om cykeln skulle blir stulen. En bild på cykeln eller mopeden kan också vara bra att ha för att kunna visa polisen, om tjuven skulle vara framme.

Mariana Handler menar också att det är viktigt att låsa fast cykeln eller mopeden på en upplyst plats där det passerar människor.

–Det gäller att hela tiden ha det med sig, att försvåra för en stöld, säger hon.

Ämnen i artikeln
Mer från Läget