Hälften av unga Sydafrikaner nobbar valet

När Sydafrika går till val på onsdag gör de det utan sex miljoner unga.
När Sydafrika går till val på onsdag gör de det utan sex miljoner unga.

De som vuxit upp efter apartheidsystemets fall för 25 år sedan har tappat tron på partipolitiken och struntar i valet. Landets höga arbetslöshet, sociala orättvisor och utbredda korruption tros ha bidragit till att generationen som kallas "Born Frees" inte går och röstar imorgon, onsdag.

Mycket har hänt i Sydafrika sedan apartheidsystemets fall. Ett rasistiskt system där svarta och vita hölls åtskilda och där svarta diskriminerades genom hela samhällssystemet. Men fortfarande är ojämlikheten stor i landet och många unga upplever att orättvisorna fortfarande präglar deras tillvaro.

Afrikanska Nationalkongressen(ANC) har vunnit alla val i den unga demokratin sedan partiet med Nelson Mandela tog makten 1994. Mycket av ANC:s framgångsfaktor har legat i den tacksamhet som många har känt för partiets kamp mot apartheidsystemet. Nu är det över sex miljoner unga mellan 18 och 30 som väljer bort valet. Denna generation har aldrig levt under den tidigare regimen och känner inte samma känslor för partiet.

Liisa Laakso är forskare vid Nordiska Afrikainstitutet. Hon menar att Sydafrikas utveckling med stigande arbetslöshet, hög korruption och sociala orättvisor gjort att de unga i landet börjat tappa tron på styret.

– Många har en cynisk syn på politiken. det är allvarligt, eftersom det det innebär ett slags legitimitetskris för hela staten, säger Laakso.

Framförallt är det frågan om arbetslöshet som slagit sig fast på höga nivåer i landet som gjort att många unga verkar ha tappat tron på Sydafrikas politiker. Istället har gatuprotesterna börjat sprida sig över landet.

– Ungdomarna känner sig övergivna av den politiska eliten, protester ses som mer effektiva än valsystemet, säger Laakso

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget