Gratis SL-kort för Stockholms unga i sommar

Foto: Helena Landstedt/TT

I början av juni dimper ett gratis SL-kort ner i brevlådan hos ungdomar i Stockholm. Läget har pratat med några av dem.

I sommar kommer närmare 160 000 ungdomar i Stockholms län födda mellan 2004 och 2010 att få åka med SL gratis. Drygt 140 miljoner kronor kommer avsättas för att genomföra projektet, som trafikregionråd och ordförande i SL Kristoffer Tamsons (M) säger är en kampanj på prov.

— Det här är en stor prova-på-kampanj som man kan kalla det. Det finns däremot inga beslut fattade om att det här skulle vara något som kan eller bör genomföras under fler år, utan det är något vi har samlat på oss nu när vi behöver det som bäst efter pandemin, säger Tamsons till Läget.

Bland en skara gymnasieelever som ska hem från skolan sitter Emma Rapp, 18 år med jämnåriga kompisen Anja Bodén lugnt på perrongen och väntar på tvärbanan i Mårtensdal i Hammarby Sjöstad. Lugnet övergår i spänning när tjejerna får veta att de ska få åka gratis i SL:s kollektivtrafik i sommar.

Emma Rapp (vänster) med Anja Bodén (höger).
Emma Rapp (vänster) med Anja Bodén (höger).

— Är det sant? Det hade vi inte hört! Det är sjukt bra för då behöver man inte betala för biljetter som man annars måste göra. Det är ju inte så kul att lägga pengar på ett busskort liksom, säger Emma Rapp.

Hur mycket brukar ni spendera på SL-biljetten?

— Vi får SL-biljetten gratis från skolan, men för att kunna resa efter skoltid och på helger måste vi betala cirka 900 kronor extra. Den tilläggsavgiften betalar mina föräldrar, som också betalar min systers och deras egen. Jag kan tänka mig att det blir en väldigt stor summa för dem att spendera på biljetter liksom, säger Anja Bodén.

På andra sidan perrongen står Néo Chebaro, 17 år från Nacka, som också väntar på tvärbanan. Han är överraskad över nyheten.

Néo Chebaro, 17 år från Nacka.
Néo Chebaro, 17 år från Nacka.

— Det här borde införas varje år eftersom alla inte har råd att köpa SL-kort inför sommaren. Jag är lyckligt lottad som har pengar till det, men det är många som inte har det så det här är väldigt bra. Unga under 18 år ska kunna ha roligt utan att behöva betala, säger han till Läget.

Vad blir det bästa med att åka gratis i sommar?

— Att snabbt kunna ta sig från punkt A till punkt B utan att vara beroende av att ens föräldrar ska köra en. Riktigt nice, asså!

Tvärbanan som ska ta alla väntande gymnasieelever vidare till nästa station har anlänt. Innan gymnasieeleven Alma Fantl, 16 år från Solna, kliver på säger hon att hon vill se den övriga länstrafiken i Stockholm följa SL:s idé.

Alma Fantl, 16 år från Solna.
Alma Fantl, 16 år från Solna.

— Jag tycker att det är bra, men att kanske ungas gratisresor ska utökas till resten av kollektivtrafiken under sommarlovet. Det kostar jättemycket nu. Jag tror att det beror på att de har höjt skatten för det.

Läget får syn på gymnasieeleven Cecilia Carlsson, 16 år, gå i riktning mot tvärbanan. Hon ser den nya kampanjen som en ekonomisk lösning för många unga.

Cecilia Carlsson, 16 år från Stockholm.
Cecilia Carlsson, 16 år från Stockholm.

— Jag tycker att alla SL-kort borde vara gratis året och dygnet runt. Det är trist att man måste betala. Särskilt om man bor längre ut men går i skolan i Stockholm. Det kan också vara ett stort problem för vissa. Kanske inte för mig, men det kan vara ett jätteproblem om man inte har pengar och behöver gå på fritidsaktiviteter eller vad som helst, säger hon till Läget.

Ett stenkast bort står 16-åriga Tyra Medin från Stockholm. Hon vet precis vad gratiskortet ska användas till i sommar.

Tyra Medin, 16 år från Stockholm.
Tyra Medin, 16 år från Stockholm.

— Det känns jättebra att kunna resa gratis snart, för jag ska sommarjobba och behöver kunna ta mig till det jobbet. Det får också bli att åka med kompisar någonstans eller hitta på något roligt i andra ändan av stan.

Uppskattar du sommarlovskortet från SL mer än kortet du fick från skolan?

— Ja, för SL-biljetten från skolan gäller inte efter klockan 19 och det är lite jobbigt när man missar med bara några minuter. Det har hänt några gånger, så det känns skönt att slippa betala för mina resor med SL i sommar.

Kristoffer Tamsons (M) har en optimistisk inställning att kampanjen är gynnsam för både SL och Stockholms unga.

Kristoffer Tamsons (M)
Källa: Region Stockholm
Kristoffer Tamsons (M) Källa: Region Stockholm

—Vi har sett den här lösningen som viktig och möjlig att genomföra och även något som vi har ekonomi till. Sedan är vi glada och stolta över att vi ska kunna gå vidare med detta, inte minst till de många ungdomar som ofta behövt sätta sina liv på undantag under pandemin när allt var begränsat.

Tamsons tror också att kampanjen i Stockholm kan inspirera andra delar av landet att göra likadant.

— Vi vet ju att Stockholm många gånger går före och det kanske vi också gör den här gången. Det blir intressant att se om andra delar av Sverige också vidtar ett liknande initiativ. Det brukar finnas en stor nyfikenhet för det vi gör i Stockholm och det tror jag det kommer göra i det här fallet också.

På tal om resten av Sveriges invånare. Betalar de skatt för detta Stockholmsprojekt som de inte får tar del av?

— Det här är något som vi bekostar med våra egna pengar i Stockholms regionen, så det är ingen annan del av Sverige som bekostar det här.

SL meddelar på sin hemsida att det kostnadsfria SL-kortet kommer att gälla från det att skolorna slutar i början av juni till att skolorna startar igen i slutet av augusti.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget