Återanvända konstgräsplaner får ungdomar att hitta tillbaka till fotbollen

I Stockholm har det länge varit ett problem med att det finns för få konstgräsplaner tillgängliga för breddfotboll. Men genom att återanvända gräset verkar stadens fotbollförbund ha hittat en lösning som kan gynna många.

Elitgräset på Kanalplan kan en dag hamna på en grusplan likt Högdalen BP.
Elitgräset på Kanalplan kan en dag hamna på en grusplan likt Högdalen BP.

Att sköta om en fotbollsplan kan vara en knepig uppgift. Naturgräsmattan på den svenska nationalarenan Friends Arena måste rivas upp och bytas ut lika ofta som det arrangeras popkonserter. På Tele 2 Arena får konstgräsplanen åtminstone ligga kvar under en längre tid. Men här får fotbollsspelarna stora skrapsår varje gång de faller i backen och klubbarna Djurgården och Hammarby, som båda hyr in sig på arenan, har vädjat till hyresvärden att anlägga en ny matta.

Den beräknade livslängden på en konstgräsmatta är tio år. Men spelas det, som på bland annat Tele 2, elitfotboll på planen så sjunker den till tre. Då bedöms inte mattan längre kunna hålla den kvalitet som krävs för det snabba och tunga elitspelet och måste bytas ut. Men vad händer då med den gamla mattan?

Konstrgräset återanvänds

Tidigare har det inte funnits något vidare användningsområde för elitgräset som grävts upp. Men i Stockholm har man nu hittat ett sätt att förlänga livslängden genom att återanvända det. Staden har länge haft problem med brist på konstgräsplaner. Så i stället för att låta det gamla konstgräset ligga ihoprullat i och damma i något av kommunens förrådsutrymmen har stadens fotbollsförbund startat flera projekt som går ut på att rusta upp redan befintliga grusplaner till speldugligt skick med det gamla elitgräset. För breddidrottare bedöms det nämligen fortfarande som fullt speldugligt.

Anna Möllerberg, distriktschef på Stockholms Fotbollförbund, förklarar att initiativet har flera fördelar. Dels innebär det ett viktigt hållbarhetsarbete för både ekonomiska anledningar samt ur ett klimatperspektiv. Men främst så handlar det om att öppna upp fler ytor för bredd och spontan –idrottare att få tillgång till.  Något förbundet arbetar ständigt med.

-Har vi ett konstgräs som fortfarande fungerar för breddidrottare så försöker vi hitta planer att rusta upp främst för att öka antalet spelytor.

Ungdomar hittar tillbaka till fotbollen

Några som märkt av positiva effekter efter återanvändandet av gräsmattorna är Max Selan, 20, och hans kompisgäng från södra Stockholm. I hans område var det länge brist på speldugliga fotbollsplaner. Där fanns det länge en hård dammig grusplan som alltid stod tom. Men för ett år sedan lade kommunen om planen med konstgräs vilket fått kompisarna att hitta tillbaka till idrottande i form av spontanfotboll.

-Nu har vi fått en anledning till att spela fotboll tillsammans igen. Det hade aldrig hänt innan. Vi alla slutade spela fotboll för flera år sedan men efter de la om planen har vi hittat tillbaka till det och nu spelar vi flera gånger i veckan i stället.

Max Selan, 20, efter en sen kvällsmatch på den nya nylagda konstgräsplanen
Max Selan, 20, efter en sen kvällsmatch på den nya nylagda konstgräsplanen

Förutom att han märker av att det nyfunna elementet av idrott i sitt liv har påverkat hans fysiska hälsa och kondition bättre så har den nya konstgräsmattan lett till att Max fått tillbaka kontakten med flera gamla vänner.

-När vi fick fotbollsplanen här har alla en fått plats att samlas på och det har tillochmed börjat hitta ner gamla vänner som jag inte har träffat på flera år vilket är superkul!

Ämnen i artikeln
Mer från: Sport
Mer från Läget