Franska finansministern hånad för analsexscen

”Hon vände sin rygg mot mig, och slängde sig på sängen och visade upp den bruna utbuktningen kring sitt anus. 'Kommer du Oskar? Jag är mer utvidgad än någonsin”.

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire.
Frankrikes finansminister Bruno Le Maire.

De senaste veckorna har Frankrike skakats av massiva protester mot den en starkt kritiserad pensionsreform. Senast på 1 maj fylldes Paris gator av demonstranter som på vissa håll drabbade samman med polisen.

Den franska finansministern Bruno Le Maire har suttit i regeringen sedan 2017. Han har under den senaste tiden hamnat i skottgluggen genom sitt försvar av den kritiserade pensionsreformen.

Men det är inte på grund av sitt försvar av reformen som Bruno Le Maire nu uppmärksammas.

Ministern är också författare, och kom nyligen med sin nya roman ”Fugue américaine”. Berättelsen handlar om den kända pianisten Vladimir Horowitz, men det är i synnerhet en sida av boken som uppmärksammats på sociala medier.

Den omtalade scenen

Det hela handlar om ett möte mellan karaktärerna Oskar och Julia.

”Hon vände sin rygg mot mig, och slängde sig på sängen och visade upp den bruna utbuktningen kring sitt anus. 'Kommer du Oskar? Jag är mer utvidgad än någonsin'”, står det bland annat i ett omdiskuterat stycke.

Nu hånas ministern både på tv och i sociala medier. Komikern Sophia Aram läste upp stycket till ironisk musik i ett av Frankrikes största morgonprogram, rapporterar The Guardian. Enligt SVD ska orden ”mer utvidgad än någonsin”, ha stått skrivit på en banderoll under demonstrationerna på 1 maj.

Ser det som en hobby

Kritiken mot Le Maire tar avstamp i den skenande inflationen som liksom många andra länder plågar fransmännen. Oppositionspolitikern François Ruffin sa i ett uttalande att ministern inte borde ha ”en minut” över till att ägna åt skrivande.

Enligt France 24 har ministern skrivit inte mindre än 13 böcker, varav fem gets ut de senaste fyra åren.

I en intervju med AFP sa La Maire att han utan problem kan kombinera skrivandet med ministerrollen. Han menar det i själva verket hjälper honom i sitt arbete som finansminister.

”Vissa går på museum, bio, konserter, fotbollsmatcher. Eller håller på med trädgård och går ut i naturen. För mig handlar det om att skriva.”, skrev han på twitter.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget