Från Treriksröset till Normandie på cykel

23-åriga Geoffrey förbereder sig för sitt livs resa. Han ska ta sig från Linköping upp till treriksröset och ner till sin hemstad Normandie - med bara sin cykel.

Geoffrey med sin cykel
Geoffrey med sin cykel

– Jag har alltid inspirerats av människor som gör extrema sporter. Och jag tänkte att det skulle vara spännande att göra något på min nivå.

‘Hans nivå’ ligger på åtta timmars cykling dagligen där han varje dag täcker en distans på 100 kilometer. Totalt sett sträcker sig resplanen över 7000 kilometer.

Innan han studerade sista året av sin masters i management på Linköpings universitet föddes Geoffrey Duval i den franska staden Normandie. I samband med utbytesstudierna i Sverige fick han också idén för sin cykelresa.

Planen på papper låter simpel; han ska cykla från Linköping i sydöstra Sverige till norska Nordkap, en av Europas nordligaste punkter. Därifrån kommer han cykla vidare ner till hemstaden Normandie i norra Frankrike. På vägen kommer han att passera genom Norge, Danmark, Tyskland, och Belgien.

– Det är lite av en en mytisk idé att åka till Nordkap. Det är som att man når världens ände, eller i alla fall slutet på vår värld. Ärligt talat är det lite av en barndomsdröm för mig.

Denna resa kommer sträcka sig över tre påfrestande månader, men Geoffrey känner sig väl förberedd.

Karta över resplanen
Karta över resplanen

Han kommer resa med endast sin cykel som sällskap, och på färden kan han bara ta med sig det allra nödvändigaste.

– Syftet är att resa snabbt och med lätt packning. Jag kommer ha ungefär 40 liter packning med mig; kläder, lite verktyg ifall cykeln går sönder, och ett mindre tält.

Geoffrey vill hålla reseplanen flexibel, men han måste ändå planera noggrant inför färden.

– Jag kommer behöva planera till exempel var jag kan sova. En annan viktig sak är att kolla upp var det finns matbutiker, för när jag kommer till Lappland kommer de att bli allt mer sällsynta. Men jag hoppas också på att jag kommer träffa några snälla svenskar som låter mig sova hos dem. Det skulle verkligen vara det bästa eftersom jag vill träffa människor och upptäcka mer om denna kultur.

Läget pratar med Geoffrey Duval
Läget pratar med Geoffrey Duval

Eftersom att resan kommer att vara fysiskt påfrestande måste han redan nu börja träna inför den.

– Jag kommer att sätta packningen på cykeln och börja cykla två timmar om dagen. Men om jag har tillräckligt med tid skulle jag vilja träna åtminstone fyra timmar om dagen för att vara väl förberedd.

Om du vill göra något kan du det

Geoffrey planerar att dokumentera hela sin resa på Instagram kontot ‘De laponie en Normandie’, så att man kan följa hans framsteg.

Foto: Elias Voltaire

– Jag tror att folk kan lära sig av den här historien. Om du vill göra något kan du göra det. Jag är ingen cyklist, men jag kommer göra det ändå.

Han hoppas också på att sprida medvetenhet i hemlandet Frankrike om hur de skandinaviska länderna förhåller sig till natur- och klimatfrågor. Bland annat är han väldigt imponerad av svenska städers integration av cykelvägar.

– De skandinaviska länderna är väldigt respektfulla när det gäller naturen. De har mycket infrastruktur som vi inte har i Frankrike vilket gör att man kan spendera mycket mer tid utomhus. Jag tror att ju mer tid man spenderar i naturen, desto mer medveten och engagerad blir man i klimatförändringarna.

Han menar att cykelvägarna också möjliggör för befolkningen att vara mer aktiva i sitt dagliga liv och vistas mer utomhus.

– Sverige är inte direkt känt för att ha världens bästa väder. Men folk använder fortfarande cykeln. Så jag tror att om man bara tillhandahåller en bra infrastruktur så kommer fler att cykla.

Han menar att cykling håller på att bli vanligare i Europa, men förändringen tar lång tid.

Om Geoffrey kan cykla upp till Europas nordligaste spets och sedan hela vägen ner till Frankrike, så kan vi andra i alla fall klara av att ta våra cyklar till skolan eller jobbet.

Mer från: Personligt
Mer från Läget