Från farsor till fräscht

Under 2000-talet minskade snusandet bland unga, men 2016 bröts trenden och antalet unga snusare blev allt fler. Vad hände? Jo, det vita snuset.

Foto: Rosa Ingemarsson

Produkten Zyn lanserades år 2016 av företaget Swedish Match och var det första vita snuset i Sverige. En smaksatt tobaksfri nikotinpåse paketerat i färglada dosor. Företaget har senare introducerat liknande produkter, så som Volt och Swave. Likaså har konkurrenter lanserat snarlika produkter som Velo och On.

Under 2000-talet minskade snusandet bland unga, men den trenden har nu brutits. Särkilt bland tjejer. Året innan det vita snuset lanserades, år 2015, var det fyra procent av tjejerna i årskurs två på gymnasiet som snusade. Sex år senare, år 2021, var det sjutton procent enligt en undersökning från Folkhälsomyndigheten.

Foto: Rosa Ingemarsson

I veckan släppte Swedish Match sin delårsrapport för det första kvartalet. I takt med att ungas snusande ökat har företagets intäkter vuxit. Sedan motsvarande period förra året har nettoomsättningen ökat med tio procent. I rapporten framhålls det vita snuset som en av anledningarna till företagets tillväxt.

Den nya generationens nikotinanvändare

Men hur har då produkten lyckats få en sådan spridning? Enligt Louise Adermark, docent i neurobiologi vid Göteborgs universitet, har företagen lyckats rekrytera en helt ny generations nikotinanvändare.

–  Med alla dessa spännande smaker har marknaden exploderat, säger Louise Adermark.

Läget har tidigare rapporterat om snusets smaksättningar som en drivande faktor till den ökade populariteten. Louise Adermark pekar även på andra faktorer.

– Det vita snuset marknadsförs väldigt hårt. Särskilt när det kommer till gruppen unga kvinnor och det är ju just där vi vi ser den största ökningen.

Bilden är ett montage med reklam från social medier med kända influenser.
Bilden är ett montage med reklam från social medier med kända influenser.

En stor del av marknadsföringen sker via sociala medier och genom influencers. En undersökning visar att tre av de större varumärkena Lyft, Loop och Volt förekom i 181 Instagram-inlägg i samarbete med 34 olika svenska influencers under år 2021.

Det är oss de vill åt

Några som har märkt av reklamen är 21-åriga Sanne Ekstrand och Saga Börlin.

– Man ser och hör om det överallt. Speciellt på social medier och i poddar, säger Sanne Ekstrand.

Saga Börlin flikar in,

– Det är tydligt att det är just oss de vill åt, mina föräldrar har typ inte märkt av reklamen alls.

Hon forsätter,

– Grejen är ju att det funkar också. Nästan alla i min umgängeskrets snusar. Företagen har liksom rebrandat konceptet snus helt, från att ha varit något som farsor gör känns det typ fräscht. Nästan hälsosamt, fast jag vet ju att det inte är sant.

Sanne Ekstrand beskriver att det nästan blivit som en livstil. Hon har kompisar som brukar matcha dosornas färger till outfits. Likaså smakerna till stämningar.

– Typ när man badar vill man den som som smakar sommarkväll och när man är ute vill man den som smakar fest. Det känns som företagen skapat helt nya behov hos oss.

Sanne Ekstrand och Saga Börlin
Sanne Ekstrand och Saga Börlin

Traditionella nikotinprodukter, som ”brunt” snus och cigaretter får inte marknadsföras hur som helst. I Sverige har vi nämligen lagar som reglerar marknadsföringen för tobaksprodukter. Till exempel är det förbjudet att rikta reklam till barn och ungdomar. Men det vita snuset tar sig igenom regelverket. Det beror på att det inte innehåller tobak.

Säkrare, men fortfarande ett gift

Företagen framhåller ofta produkterna som ett ofarligare alternativ till traditionella niktionprodukter, som ”vanligt” snus och cigaretter. Något Louise Adermark till viss del håller med om.

– När man torkar tobaksbladen uppkommer en rad olika cancerogena ämnen. I det vita snuset extraherar man istället nikotinet från tobaksplantan, och undviker därmed vissa farliga ämnen.

Hon forsätter,

– Men nikotinet är fortfarande kvar, vilket är ämnet vi blir beroende av. Dessutom har det en mängd olika effekter på vår kropp och hjärna.

Nikotinet påverkar bland annat hjärtfrekvensen och blodtrycket. Ungdomar är dessutom extra känsliga. De som börjar tidigt med nikotin löper en större risk att utveckla andra beroenden, så som missbruk av alkohol och droger. Med tidig nikotinpåverkan finns även en risk att hjärnans utveckling kan störas.

– Det är ledsamt att företagen lyckats rekrytera en helt ny generations niktionanvändare. Det är ingen säker substans. Nikotin är ett gift.

Läget har varit i kontakt med företaget Swedish Match, men de har valt att inte medverka. In en intervju i Aftonbladet säger däremot Patrick Hildingsson, vice kommunikationschef på Swedish Match, ”Vi har ingen strategi att rekrytera de som inte använder nikotin. Jag ser en utmaning i att tonåringar har en tendens att testa vuxenvanor innan de blir 18 år, men en ung person som testar snus måste inte bli en snusare.”

Webbfråga Snusar du?

Visa resultat
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Ekonomi
Mer från Läget