Fotbollen bygger gemenskap i studentlivet

– Min plan var inte att börja studera i Stockholm när jag flyttade hit, förklarar Betty Strandberg, 23.
– Min plan var inte att börja studera i Stockholm när jag flyttade hit, förklarar Betty Strandberg, 23.

Att flytta till Stockholm och börja studera kan vara utmanande för många. Betty Strandberg, 23, hittade gemenskap i fotbollslaget Stockholms Universitets FF. Där har hon hittat vänner och en gruppkänsla som hon inte upplevt sedan gymnasiet.

– Jag spelade som innermitt i 10 år för Strömsbro IF i Gävle innan jag lade av med fotbollen, säger Betty Strandberg när jag frågar om hon spelat fotboll tidigare.

Vi träffas mitt i stressen inför hennes nästa tenta. Betty studerar andra kursen i Medie- och kommunikationsvetenskap på Stockholms Universitet och spenderar sina dagar innan tentan i skolan med att förbereda sig.

När Betty Strandberg flyttade från Gävle till Stockholm år 2016 för att börja arbeta var inte planen att hon skulle börja studera i Stockholm. Hon upplevde att det inte fanns något att göra som student i Stockholm och hade istället tankar på att flytta till en mer livad studentstad.

– Min enda inställning var att jag inte ville plugga i Stockholm. Jag hade inte hört något bra om Stockholms studentliv. Min bild var att det är dyrt och att det inte finns någonting att göra som student, säger Betty Strandberg.

Det var tack vare hennes pojkvän som hon fick nys om det nystartade Stockholms Universitets FF, som samlade studenter som ville hitta en gemenskap via fotbollen. Hon valde att följa med på en träning och sedan dess har Betty varit kvar i laget.

Viktigt att känna tillhörighet
Som inflyttad student i Stockholm är det inte alltid lätt att hitta vänner förklarar Betty.

– Då många studenter pluggar kurser och inte hela program så är det ständigt nya människor som kommer och går på universitetet, säger hon.

Men tack vare fotbollslaget kunde Betty hitta den gruppkänsla som hon saknat.

– Studentlivet är svårt för många. Det kan vara svårt att hitta vänner om man kommer från en liten stad. Då kan fotbollen fungera som en integrerande kraft. I laget pratar man med människor som man annars inte skulle prata med. Till exempel är det många utbytesstudenter i laget. Det är väldigt viktigt för många där, säger Betty.

Hon förklarar att många som har gått med i laget även fått en känsla av tillhörighet, något som många uppskattar och får fler att känna sig mer hemma på universitetet.

– För många som går på Stockholms Universitet kan det betyda väldigt mycket att kunna träffa på folk från laget i korridorerna på universitet. Då infinner sig känslan av att man tillhör någonting, säger hon.

Att flytta till en helt ny stad kan vara utmanande. För Betty blev fotbollen ett sätt att träffa nya vänner i Stockholm.
Att flytta till en helt ny stad kan vara utmanande. För Betty blev fotbollen ett sätt att träffa nya vänner i Stockholm.

Ett alternativ till puben
Att gå ut och ta en öl efter studierna, eller att gå till någon av Stockholms Universitets pubar, finns som ett alternativ för de som vill träffa nya människor efter studierna. För Betty har fotbollsträningarna och matcherna med laget blivit ett alternativ till utgångarna.

– Att umgås har blivit så förknippat med att man måste gå ut och dricka för att sedan va trött dagen efter. Men att kunna spela tillsammans ger mer. Det ena behöver inte utesluta det andra men det är ett väldigt bra alternativ om man vill variera, säger Betty.

För en levande studietid
Efter mötet med Betty träffar jag Ruben Westfelt, 28, som är ordförande i Stockholms Universitets FF. Han sitter och skriver på sin hemtenta vid ett fik på Bondegatan, Södermalm, när jag möter hans blick längst in i caféet. Vi nickar till varandra och jag går in och slår mig ner vid hans bord. Ruben viker ihop sin dator ser nästan tacksam ut att jag kommer och stör i skrivandet.

– När jag skriver tenta så kokar det inom mig. Då måste jag ut och springa. Fotbollen blir som ett komplement till studierna. Man kan också gå till gymmet om man vill, men det är den sociala biten man får med fotbollen som är viktig, säger Ruben Westfelt.

Han berättar att de flesta som går med i laget inte är från Stockholm och bekräftar det Betty sagt om att det är många utbytesstudenter som har hittat en tillvaro i laget.

– De allra flesta av våra spelare är inte från Stockholm. Ett av våra syften är att få ihop människor och skapa en levande studietid. I Stockholm finns inte den där starka samhörigheten som andra universitet kan ha, säger han.

Möjlighet att uppleva hela Stockholm
Trots att Ruben är från Stockholm blev han snabbt väldigt engagerad i laget. Han förklarar att de i laget brukar skämta om att när man går med så får man se det riktiga Stockholm.

– När man är med i laget och spelar så får man åka till många platser runt om i Stockholm. Man kan komma att åka långt ut på Ekerö för att spela bortamatcher, något som jag verkligen tycker är positivt. Jag hade nog uppskattat att få åka runt och uppleva hela staden och inte bara vara låst kring universitet om jag kom utifrån, säger Ruben.

Både Ruben och Betty har trots olika bakgrunder hittat en gemenskap i fotbollslaget. Där den gemensamma nämnaren är att de båda vill träffa nya människor och ha kul via sporten. När jag pratar med Betty och Ruben märker jag i deras engagerade svar att laget betyder mycket för dem.

Betty tillsammans med fotbollslaget Stockholms Universitets FF.
Betty tillsammans med fotbollslaget Stockholms Universitets FF.

– Det känns lite som en idrottslektion med undantaget att det är folk i sin egen ålder som håller i träningen. Man får leka igen, säger Betty innan vi beger oss ut igen i kylan vid Karlavägen.

Jag frågar henne vilka tips hon kan ge till de som tänker börja studera i Stockholm.

– Det är viktigt att vara öppen som person och hänga med på allt som går att göra när man flyttar hit. Ofta tror man att folk är så himla upptagna, fast det inte är så. Våga prata med människor, säger hon.

Betty funderar en liten stund innan hon fortsätter.

– Sedan upplever jag att de finns fördomar mot stockholmarna, att de redan har sina vänner och sitt liv här. Men jag upplever ofta att även de söker sig till ett sammanhang. Utgå inte ifrån att de redan har sitt här, avslutar hon.

Ämnen i artikeln
Mer om: Lägets Långläsning
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget