Fortsatt kamp för abort i Argentina

Striden om aborter i Argentina går vidare. Nio månader efter att senaten röstat ner ett förslag om att legalisera abort kommer nu ett nytt förslag.

- Jag kan bara hoppas att de röstar med sitt samvete den här gången, och att de tänker på alla som dör i illegala aborter, säger en demonstrant, Abril González.

Kvinnor som demonstrerar för kvinnans rätt till abort.
Kvinnor som demonstrerar för kvinnans rätt till abort.

I motsats till i USA där flera delstater röstar emot kvinnans rätt till abort, pågår diskussioner för aborträtt i Argentina. Efter att ett nytt lagförlag röstats ned med liten marginal ifjol går demonstranternas kamp för kvinnors rättigheter vidare.

Klädda i grönt, med symboliska gröna snusnäsdukar i händerna, demonstrerade tusentals personer på ett hundratal platser under tisdagen. Utanför parlamentet i Buenos Aires hade flest demonstranter samlats. Där skulle parlamentarikerna ta ställning til ett nytt lagförslag.

Nytt förslag – "samma som tidigare"

Politiker från flera partier har lagt fram det nya förlaget som i stort sett är samma förslag som tidigare. Det nya innehåller dock ett ytterligare skydd för kvinnor, oavsett sexuell identiet, som vill genomföra aborter. Även vissa juridiska krav, som kan sinka en abort, har tagits bort.

- I princip är det samma förslag. Men vi lärde oss en läxa förra året och har gjort några ändringar, säger Nina Burgo, grundare till en av organisationerna som kämpar för rätten till fri abort, till Reuters

Förslaget som röstades ned, med 38-31, i augusti ifjol ville legalisera aborter fram till vecka 14 fick stort motstånd från katolska kyrkan. Något som satte press på politikerna.

Illegala aborter

I dagsläget genomförs många illegala aborter i Argentina. Enligt landets hälsomyndigheter utförs mellan 370 000 och 520 000 illegala aborter varje år, skriver Diario Popular.

De nuvarande lagarna i Argentina tillåter bara abort vid våldtäkt, om det är fara för mammans liv eller om fostret är svårt skadat.

Om det nya förslaget klubbas igenom blir Argentina, tillsammans med Uruguay och Kuba de enda länderna i Latinamerika där abort är lagligt.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget