Alkoholvanorna förändras - unga dricker mindre

Valborg kan betyda många saker. Tid med familjen, värme från den sprakande brasan, men någonstans kan också bilden förändras. Familjen byts ut mot kompisar och brasan byts ut mot en fest.

Det är många som tar sin första klunk till helgen trots att riskerna med alkohol är många.

Lukas Hedman, 18 år planerar att spendera valborg i Uppsala med sin syster och vänner.
Lukas Hedman, 18 år planerar att spendera valborg i Uppsala med sin syster och vänner.

Valborgsmässoafton

Det finns en koppling mellan ökad alkoholkonsumtion och de svenska högtiderna. Det är inte bara det att föräldrar är borta. Utan det handlar även om normer och traditioner.

– Det ligger i vår kultur att alkohol är en del av firandet vid högtider, säger Mojtaba Ghodsi vd för IQ.

IQ är ett dotterbolag till det statliga Systembolaget. De arbetar främst med att utbilda och informera om alkohol för att bidra till ett sundare förhållningssätt.

Lukas Hedman, 18, anser att det är orealistiskt som vuxen att tänka att unga inte testar alkohol innan 18-års ålder. Han tycker att fokuset borde bytas från att hindra till att hjälpa till.

– Kanske acceptera att folk kommer göra det ändå och sen säga hur man håller sig mer säker.

Han testade alkohol för första gången vid 16-års ålder och menar att det alltid har skett försiktigt och tycker därför inte det är farligt. Samtidigt erkänner han att han inte har jättebra koll på de exakta riskerna det innebär.

För det är nämligen så att alkohol oavsett mängd skadar hjärnan. Ju yngre du är desto större skada sker.

Mojtaba Ghodsi vd för IQ
Mojtaba Ghodsi vd för IQ

Risker med alkohol

Alkohol försämrar ditt minne, omdöme och reaktion. Det gäller inte bara i samband med själva drickandet utan även efter. Även små mängder alkohol påverkar hjärnan. Speciellt om din hjärna inte är färdigutvecklad vilket den inte är innan 25-års ålder.

Men det finns även oförutsägbara risker som ökar när du dricker. Misshandel och bråk är vanligare i samband med alkohol. Även trafikolyckor är vanligare, oavsett om det är du som kör eller om du är gående på gatan.

Leoni Ankarsparre, 15 år ska spendera valborg med familjen, men var nära att välja vännerna och deras firande.
Leoni Ankarsparre, 15 år ska spendera valborg med familjen, men var nära att välja vännerna och deras firande.

Leoni vill avstå från alkohol tills hon är 21.

– När man är 18 är man fortfarande tekniskt sett en tonåring. Man blir inte mogen förrän senare, säger Leoni Ankarsparre.

Hon tycker inte att riskerna man utsätter sin hjärna för är värt det men andra får göra som de vill. Hon har inga problem med att vara med när andra dricker.

– De får köra sitt eget race.

Om det händer något tycker Leoni inte att hon borde ta mer ansvar bara för att hon är nykter.

– Alla tar hand om sig själva.

När det inte går som man tänkt

Lukas har själv inte varit med om när det gått riktigt illa.

– Man har sett folk bli lite fullare än de tänkt. Men jag har inte varit med om något mardrömsläge, säger Lukas Hedman.

När det händer något känner han att han kan ringa sina föräldrar, något han hoppas andra också känner. Han erkänner att han tänker mer på att fysiskt komma hem, än alla de risker som att dricka faktiskt innebär.

Men faktum är att många risker innefattar val som man kommer ångra dagen efter. När du är tonåring är konsekvenstänkandet inte fullt utvecklat och i kombination med alkohol är det nästintill försvunnet.

– Vi vet att man till exempel haft sex och ångrat sig mycket på grund av att man har haft alkohol i kroppen, säger Mojtaba Ghodsi, vd för IQ.

Du kan även utsättas för att andra tar ogenomtänkta val när de är påverkade.

– Det kan handla om tillfällen där du hamnar i foto och bild som är komprometterande som du inte vill och sen hamnar de på nätet, säger Mojtaba.

I det här sammanhanget betyder komprometterande bilder, bilder tagna i en utsatt situation.

Även om Leoni inte dricker vet hon var hon ska vända sig om det skulle hända något. För henne är steg nummer ett sin mamma. Men utöver det finns det många man kan kontakta.

Leoni vill tipsa andra om var man vända sig.
Leoni vill tipsa andra om var man vända sig.

Öppenhet är det största idealet

Både Leoni och Lukas nämner öppenhet som en av de viktigaste punkterna när det gäller alkohol. Det gäller både kompisarna emellan men även öppenhet till sina föräldrar. Något IQ aktivt arbetar med.

Leoni och Lukas säger att de är mer eller mindre medvetna om riskerna som drickandet medför. Men de tänker också att drickande är vanligt för folk i deras ålder.

Grupptryck eller förväntningar kan vara en orsak till att man börjar dricka. Men undersökningar visar att det är fler som vill säga nej. Om du inte vill dricka finns det kanske fler som tänker exakt likadant som dig och det viktigaste är att då säga det.

Lukas Hedman tycker det är viktigt att det inte är någon press i kompisgruppen.
Lukas Hedman tycker det är viktigt att det inte är någon press i kompisgruppen.

Alkohol minskar

Vad man kan se är att de yngre generationerna inte är lika intresserade av alkohol som tidigare generationer. Vad det beror på går inte helt att tyda och det finns inga tydliga tecken på att alkoholen bara skulle ersättas av andra saker som droger.

– De är de som dricker som även håller på med andra droger, Mojtaba Ghodsi vd för IQ.

Bli tillåtande men inte bidragande

Undersökningar genomförda av IQ visar att om du som ung blir bjuden på alkohol i hemmet börjar du dricka tidigare utanför hemmet också. Du löper dessutom större risk för att konsumera mer samt få en mer komplicerad relation till alkohol i ditt vuxna liv än dina vänner som inte fått ta del av alkohol i hemmet.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget