Första fysiska NFT-utställningen

NFT:er har revolutionerat konstvärlden. Nu hoppar Fotografiska som första svenska museum på trenden och lyfter in fenomenet i en fysisk utställningssal. Någon som har koll på läget är Hampus Viking. “Jag kan inte avslöja alltför mycket”.

Hampus Vikings karaktär Pauly. Verket består av en grundfigur som byggs upp av tre huvuddelar: En bakgrund, ett skin och olika traits, berättar han.
Hampus Vikings karaktär Pauly. Verket består av en grundfigur som byggs upp av tre huvuddelar: En bakgrund, ett skin och olika traits, berättar han.

Börjar den heta trenden som både har hyllats och hånats få en naturlig plats i konstvärlden? Det ser så ut.

– I årtionden har digital konst förbisetts av museum och konstinstitutioner, men nu växer NFT-trenden lavinarta och börjar bli en naturlig del av konstvärlden. Den här utställningen kommer nästan att upplevas som utomvärldslig, säger curator Mathieu Wothke i ett pressmeddelande.

Somewhere Ethereal är utställningen Mathieu Wothke pratar om. Det är den första fysiska NFT-utställningen både på Fotografiska och i hela landet.

Vad är NFT-konst?

NFT-världen kan vara en svår terräng att utforska. Varje NFT eller non-fungibel token (icke-utbytbar markör) är unik. Det är en digital produkt som det är möjligt att köpa äganderätten till. NFT:er köps med värdepapper såkallade kryptocertifikat som motsvarar en viss mängd kryptovaluta.

Varje NFT är unik

Varje kryptovaluta är baserad på en blockkedja. Det är det som gör den unik. Blockkedjan fungerar som ett öppet register över alla överföringar av valutan som görs mellan användare. Det möjliggör att det traditionella kommersiella upplägget kan appliceras på den nya digitala konsten. Eftersom varje konstnär behåller sin upphovs- och reproduktionsrätt för sina digitala verk.

Samtidigt innebär tekniken en fördel framför den traditionella konstmarknaden. Upphovspersonen kan nämligen få en procentuell ersättning vid varje vidaresäljning.

Bekymmer

Med NFT kommer möjligheter men också problem. Att blockkedjetekniken kräver mycket energi och att verk blir stulna eller plagierade är några av problemen. ”Det kan även vara tufft för nya och okända kreatörer att etablera sig och nå större lönsamhet” säger Andreas Wannerstedt till Dagens Nyheter. Andreas Wannerstedt är aktiv på marknaden och våren 2021 sålde han sitt hittills dyraste enskilda verk för över 230 000 kronor.

Någon som ännu inte har gett sig ut på marknaden är konstnären Hampus Viking. För tillfället har han inga verk uppe för auktion, något som snart kommer att förändras.

Hampus Viking, 24 år.
Hampus Viking, 24 år.

Hampus Viking, konstnär

– Det känns som jag har hållt på med konst ända sen jag föddes. Jag har aktivt ritat sen jag var sex år och jag har alltid gillat att uttrycka mig genom konsten. När jag var yngre och hade det svårt men också när jag hade det enkelt och bra. Jag vänder mig alltid till konsten, säger Hampus Viking.

Hur kom du i kontakt med NFT?

– Min mamma började snacka om det. Hon jobbar som frisör och hon hade en kund som arbetar med krypto och visste vad NFT är. Mamma försökte förklara för mig men jag fattade ingenting. Efter ett tag kom jag sen i kontakt med en kille Franky, som nu är min manager i vårt projekt.

Berätta om projektet?

– Vi jobbar på det just nu och jag kan inte avslöja alltför mycket eftersom det inte är lanserat än. Men projektet bygger kring en karaktär som heter Pauly och Paulys värld. Det är en karaktär som alla ska kunna relatera till på något sätt.

Foto: Gabriella Hall

Han fortsätter.

– Jag gillar det estetiska uttrycket och det är det fina med NFT. Det behöver inte vara mer än ett estetiskt uttryck. Det finns också så många möjligheter. Vi håller på att bli väldigt digitaliserade och NFT-konsten är en helt ny värld.

– Bara hela snacket om Metaverse. Man kan kliva in i ett helt nytt universum som endast är digitalt. Det låter riktigt flummigt när jag pratar om det så här. Men det är faktiskt något som är väldigt stort i dag om man tänker på det. Det går inte riktigt att förneka, titta bara på summorna som NFT-konstverk säljs för.

Kan det vara tufft för nya kreatörer?

– Ja såklart. Givetvis är det stor konkurrens. Men det är fortfarande såpass nytt att det finns stora möjligheter. Just nu är jag bara extremt taggad och tacksam över de personer jag kommit i kontakt med. Det ska bli kul att se vart det hela leder och det finns inget att förlora.

Hampus Vikings karaktär Pauly och tre olika traits.
Hampus Vikings karaktär Pauly och tre olika traits.
Mer från: Nyheter
Mer från Läget