Forskare kritiserar initiativ mot machokultur – inte vetenskapligt

Foto: Jon Olav Nesvold/TT

Samtal med killar i 10-14-årsåldern skulle belysa och motverka machokultur inom idrotten. Nu kritiserar forskare metoden för att den inte är grundad på vetenskap.

– Det finns inte så många utvärderade metoder, det här var ett sätt att testa en av dem, säger Sofia B. Karlsson på Riksidrottsförbundet.

2018 inledde Riksidrottsförbundet ett samarbete med den ideella föreningen Locker Room Talk. Unga utbildare besökte idrottsföreningar och pratade med killar i 10-14-årsåldern om maskulinitetsnormer, alltså hur killar förväntas bete sig just för att de är killar, och vad som kan vara problemet med det. Samtalen pågick i 20 minuter åt gången och var en del i ett 8-veckorsprogram. Syftet var att belysa och motverka machokultur inom idrotten.

Två forskare som följde projektet presenterar idag en rapport där de framför kritik mot metoden.

Bland annat är utbildningen för kort, utgår från vuxna mäns synvinkel istället för killarnas och bygger inte på vetenskap. Därför leder utbildningen inte till en långsiktig förändring, menar forskarna bakom rapporten.

– Vi välkomnar rapporten i sin helhet. Den har skapat perspektiv för oss att utveckla konceptet, säger Shanga Aziz, ordförande för Locker Room Talk till Läget.

Att utbildningarna inte bygger på vetenskap beror på att det finns väldigt lite forskning på området, menar Shanga Aziz. De och Riksidrottsförbundet ville bidra till forskningen genom att låta forskare följa med och utvärdera utbildningarna, säger han.

Shanga Aziz är ordförande i Locker Room Talk.
Shanga Aziz är ordförande i Locker Room Talk.

Locker Room Talk har läst rapporten innan den släpptes och gjort om sina utbildningar inför framtiden, berättar Shanga Aziz.

– Vi tror att ska man verkligen göra skillnad så ska man testa, uppdatera, testa och uppdatera.

Kan man inte råka göra fel och göra mer skada än nytta när man testar sina metoder så?

– Jag tror helt och hållet på att man kan göra fel och jag tror att det är en del av processen för att uppnå sina mål i och med att det finns så otroligt begränsat material, säger han och fortsätter:

– Någonstans måste vi testa oss fram och det gör vi i samråd med de lag och föreningar som vi är hos. Vi har varit tydliga med att den här metoden måste testas.

Locker Room Talk har fortsatt sitt samarbete med förbund runt om i landet men Riksidrottsförbundet valde att inte fortsätta samarbetet efter ett första testår.

– Vi valde att avsluta för att vi vill veta mer om och när vi skulle gå vidare i så fall. Just nu har vi inget samarbete, utan vi jobbar på flera andra sätt i den här frågan, säger Sofia B. Karlsson, jämställdhetsansvarig på Riksidrottsförbundet.

Mer från: Nyheter
Mer från Läget