Flera personer döms för inblandning i knarkhärva i Skaraborg

På olika platser i Skaraborg hittades både vapen och stora mängder narkotika. Igår dömdes sju personer av tingsrätten. Påföljderna varierar från drygt tio års fängelse till skyddstillsyn.

Skaraborgs tingsrätt meddelade på måndagen dom i en stor knarkhärva.
Skaraborgs tingsrätt meddelade på måndagen dom i en stor knarkhärva.

Pekas ut som huvudman

Sju personer dömdes i måndags för inblandning i en stor vapen- och knarkhärva i Skaraborg. Den 40-åriga mannen som pekats ut som verksamhetens huvudman, döms till tio år och sex månaders fängelse för synnerligen grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott och brott mot vapenlagen.

”(Mannen) har haft den ledande och styrande rollen i narkotikabrottsligheten som målet gäller. Det är han som har haft kontakt med den eller de som har försett honom med vapen och narkotika”, skrev Skaraborgs tingsrätt om den 40-åriga mannens inblandning.

Sju åtalas - en frikänns

Totalt stod sju män och en kvinna åtalad för inbladning i härvan, som enligt åklagaren har kopplingar till andra, större narkotikamål som avgjorts tidigare.

Utöver huvudmannen döms fyra personer till fängelsestraff från tre till åtta år för grovt narkotikabrott, synnerligen grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen. Ytterligare två personer döms till skyddstillsyn för flera fall av narkotikabrott.

Mannen som stod åtalad för grovt penningtvättbrott frikänns helt.

Flera av dem greps i samband med att polisen slog till mot olika platser i Skaraborg under sommaren 2022. Då hittades bland annat två kulsprutepistoler, ammunition och stora mängder narkotika.

Ämnen i artikeln
Mer från: Krim
Mer från Läget