Varje år när isen smält bort har man som sportfiskare flera funderingar. Om fiskbeståndet finns kvar? Om gäddan överlevt ytterligare ett år? Stefan, 18, summerar dessa funderingar i en talande mening; hur mår svensk fisk?
De svenska fiskbestånden är hotade, det har Stefan, 18, som sportfiskare märkt av. Rapporter om utfiskning och miljögifter i vattnet som skadar fiskars reproduktionsförmåga, skadar själva processen där fiskar blir till, väcker tankar hos Stefan om hur fiskbistånden mår. Tyvärr är alla dessa dystra funderingar kring fiskbestånden saker man själv som enskild sportfiskare inte kan påverka, menar Stefan. Det är därför roligare att som fiskare grubbla mer över saker man kan påverka. Som att införskaffa nya prylar och byta ut utsliten utrustning.
Stefan beger sig till butiken Söder Sportfiske som ligger vid Hornsgatan på Söder. Den här söndagen är gatan tämligen vältrafikerad och parkeringsplatserna upptagna. Stefans första projekt blir att hitta en parkeringsplats i närheten. Vilket han till slut gör.
Stefan utanför Söder Sportfiske.
Foto: Marcus Lagercrantz
Söder Sportfiske anses av många sportfiskare vara sportfiskets Mecka. Hit vallfärdar sportfiskare för att köpa jiggar och andra fiskeredskap. Butiken har allt.
När Stefan är här brukar han passa på att skänka en slant till butikens fiskvårdsinsamling. Han tänker att om många skänker kanske vi kan vända på den olyckliga minskningen av fiskebestånden. Många bäckar små gör en stor å. En å ren från gifter och industriellt fiskande, en å där den hotade gäddan återigen kan frodas.
Imorgon ska Stefan till Brunnsviken för att fiska brax. Idag sker förberedelserna. Planen är att kombinera bottenmete med vanligt mete. Även fast Stefan inte tror att bottenmetet kommer ge något vill han prova.
- Bottenmetet kan bara ligga på bryggan medan jag fokuserar på det andra spöet.
Stefan har det mesta. Han behöver egentligen bara en ny fiskelina och metmask. Han plockar på sig en plastburk innehållande jord och 50 välgödda metmaskar. Metmasken liknar på många sätt den svenska daggmasken men är bättre på det sätt att den är mer spänstig och inte producerar någon slemsekret. Vilket gör den trevligare att ta i och den är dessutom ett utmärkt fiskbete, bättre än vanlig daggmask.
Efter inhandlandet, av det som saknades i Stefans fiskearsenal, beger han sig hem. Väl hemma blandar Stefan ihop ett eget recept fiskemäsk bestående av havregryn, grahamsmjöl, vaniljsocker, socker och brödbitar. Det ska han använda för att mäska och på så sett attrahera fiskarna. Mäska betyder inom sportfiske att slänga ut bete, i det här fallet Stefans havregryn, runt där man ska fiska.
- Det här kommer göra susen, säger Stefan och häller i sin mäskblandning i en genomskinlig plastpåse.
Fiskemäsktillverkning i köket.
Foto: Marcus Lagercrantz
Det sista Stefan gör innan allt är färdig för kvällen är att lägga in allt i bilen. Fiskeintresset har sedan januari tagit ny fart i Stefans liv då han tog körkort. Nu kan han äntligen ta sig till bra fiskeställen som ligger lite längre bort samt slippa kånka på sin fiskeutrustning i en trång fullastad buss. På den tiden Stefan tog sig till sina favorit fiskeplatser via kollektivtrafiken, hände det då och då att folk gav honom nedlåtande kommentarer. Anklagade honom för att bidra till utfiskning.
- Det är absurt eftersom att sportfiskare alltid släpper tillbaka sina fiskar. Även jag undrar hur svensk fisk mår.
Stefan säger att det inte finns någon grupp i samhället som bryr sig om fiskbestånden mer än sportfiskarna. Det är sportfiskarna som konkret märker att fiskebeståndet minskar. Han vill upplysa det och få bort fördomen mot sportfiskare och istället fokusera på det viktiga; bevarande av våra fiskbestånd.
En fiskare är ingenting utan sin utrustning.
Foto: Marcus Lagercrantz
En ny dag gryr
Klockan åtta på morgonen tjuter Stefans klocka. Med detta oväsen till larm är det svårt att inte vakna. Med ett ryck är han uppe. Redo att ta dagen med storm. Idag ska han ut och fiska. Med ett kaxigt leende säger han:
- Må Poseidon vara med mig.
Stefan äter en ordentlig omelett med bacon till frukost, tillreder pannkakor med sylt till lunch och ger sig raskt av. Brunnsviken ligger ett stenkast bort från där Stefan bor. Ungefär 10 minuter, vilket innebär att Stefan drygt en timme efter att han stigit upp befinner sig på en brygga. Solen skiner och får det kalla och mörka vattnet att blänka. Svanar, gräsänder och måsar busar i viken. Ett barn matar några änder. Ett annat barn matar en svan, men då säger pappan till honom att akta sig. Inte konstigt att den avsmakade restaurangen Stallmästaregården en gång i tiden byggdes på just den här platsen.
Ganska uppenbart blir det varför Stefan valt just denna plats - det är en idyll, en oas i storstadens brus. Och uppenbarare blir det när Stefan mer eller mindre omedelbart får napp. Poseidon är med honom. Det är en stor brax som Stefan hovar in. Han avlägsnar kroken, tar sig en stund för att betrakta sin fångst och släpper fisken fri.
Dagens första fångst. Blev en baddare till brax.
Foto: Marcus Lagercrantz
Stefan mäskar, metar, hovar och fångar många fiskar. Dock endast två sorter; mört och brax. Fiskelyckan håller i sig ända till lunch då Stefan tar en välförtjänt pannkakspaus. För att sedan återgå till fisket. Efter lunch får han en ny fångst som till och med övertrumfar dagens första.
- Det är en mört!
Han hoppar till, pigg som en mört. En mört, men inte vilken mört som helst. Det är hans personbästa. Med en snabb blick, efter att fått upp mörten på bryggan, konstaterar Stefan att den måste väga minst fyra hekto vilket nästan är ett halvt kilo. Mörten släpps tillbaka och Stefan bestämmer sig för att fånga ytterligare två fiskar, innan han beger sig hemåt. Fiskelyckan kommer och går så länge fiskebeståndet består. Dagens fisketur ger Stefan hopp. Än finns det fisk i viken.