Finns det liv i rymden?

Imorgon görs ett nytt försök för rymdsonden Juice, efter att dess uppskjutning idag ställts in på grund av oväder. Den ska skickas ut i rymden för att leta efter liv på Jupiters månar. Läget kollar: Tror du att det finns liv i rymden?

På Jupiters månar kan det finnas liv.
På Jupiters månar kan det finnas liv.

Projektet Juice, ”Jupiter icy moons explorer”, beskrivs som det största europeiska rymdforskningsprojektet hittills. Forskare hoppas nu finna liv på Jupiters månar.

– Vi kan få svar på en av de största frågorna som människorna ställt sig. Hur pass unika är vi, eller livet över huvud taget? säger Anders Eriksson, forskare vid Institutet för rymdforskning.

Finns det liv i rymden?

Emma Lindblad, 15
Emma Lindblad, 15

– Jag tror absolut att det finns liv på andra planeter, vi kan ju inte vara det enda levande i Universum. Men jag vet inte, det kanske är längre bort liksom. Jag har sjukt dålig koll, men jag tror att det finns liv. Men kanske inte i typ närmaste galaxen, säger Emma Lindblad.

Om du fick möjligheten att bo på en annan planet, hade du tackat ja?

– Jag tror inte jag skulle velat det egentligen, jag känner att jag trivs bra här. Jag skulle nog tyckt att det var ganska jobbigt, det hade ju vart en helt ny miljö. Jag tror att många hade tyckt att det hade varit svårt att ställa om. Så jag hoppas jag inte behöver göra det.

Viggo Engström, 15 (till vänster)  Edgar Ticzon, 14 (till höger).
Viggo Engström, 15 (till vänster) Edgar Ticzon, 14 (till höger).

Finns det liv på andra planeter?

– Det finns definitivt. Chansen att vi här är enda levande organismer på en liten planet, i en galax, i ett universum, är så otroligt låg, säger Viggo.

Kan det finnas så nära som på Jupiter?

– Alltså säkert, någon liten organism eller så, säger Edgar.

Viggo: Jag är inte helt säker, vi har ju ganska bra koll på de närmaste planeterna. Men finns kanske någon levande organism eller så. Men inte nåt intelligent liv.

Om du fick möjligheten att bo på en annan planet, hur hade du känt då?

Edgar: Det beror på vilken. Om jag fick välja en skulle jag välja Mars.

Viggo: Fast, vad kommer det vara för samhälle? Liknar samhället Jorden då, är det samma klimat och så? För det hade vart svårt att överleva på andra planeter än Jorden. Men om man lyckades med det hade det varit roligt att typ testa.

Ämnen i artikeln
Mer om: Liv i rymden
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget