Fifa-chefen om fotbolls-VM: arbetarna är stolta över sina jobb

Qatar Soccer WCup Draw. Foto: AP Photo/Hussein Sayed

Att migrantarbetarna som bygger fotbollsarenor inför VM i Qatar arbetar under slavliknande förhållanden går inte att sopa under mattan. Trots ständigt nya rapporter om missförhållanden hävdar FIFA- chefen Gianni Infantino att arbetarna känner sig stolta över sina jobb.

På måndagskvällen anordnade tankesmedjan Milken Institute i Kalifornien en konferens där strålkastarljuset riktades på FIFA-chefen Gianni Infantino.

Under intervjun hävdar han att förhållandena för migrantarbetarna i Qatar har blivit mycket bättre och att arbetarna som jobbar med VM-anläggningarna känner stolthet och värdighet över att få arbeta i stället för att ta emot välgörenhet.

FIFA-chefen förnekar dock inte att arbetare kan ha avlidit till följd av de osäkra arbetsförhållandena:

Bara tre har omkommit i byggen av VM-arenor. 6 000 kan ha omkommit i annat arbete. Fifa är förstås ingen världspolis eller ansvarig för allt som sker runt om i världen. Men tack vare Fifa och fotbollen har situationen för de 1,5 miljoner migrantarbetarna förbättrats.

The Guardians siffror visar däremot att 6500 personer har avlidit i arbetsplatsolyckor under byggnationen av arenor och infrastruktur till VM i Qatar.

Gianni Infantino påstår under intervjun att Kafalasystemet – som kan liknas vid modernt slaveri  – inte finns kvar längre. Han påstår även att förbättringen gör sig synlig i arbetarnas löner då minimilöner har introducerats.

Till skillnad från FIFA-chefens uttalande uppger människorättsorganisationen Amnesty i november 2021 att Kafalasystemet lever kvar i Qatar.

Johan Lindholm är fackförbundets byggnadsordförande och har träffat många migrantarbetare i Qatar. Efter konferensen på måndagskvällen skriver han på twitter:

Infantino och FIFA sätter nytt lågvattenmärke. Infantino själv har aldrig bemödat sig med att träffa några representanter för migrantarbetarna, och FIFA har inte lyft ett finger för deras situation. Det är sanningen.
Ämnen i artikeln
Mer från: Sport
Mer från Läget