Färjestad är svenska mästare i ishockey

Efter att ha vunnit den sjunde och avgörande finalmatchen med 0-3 borta mot Luleå knep ikväll Färjestad hem SM-guldet till Karlstad.

Färjestads spelare fick ta på sig guldhjälmarna efter att ha blivit svenska mästare i ishockey 2022.
Färjestads spelare fick ta på sig guldhjälmarna efter att ha blivit svenska mästare i ishockey 2022.

Ikväll spelades den sjunde och avgörande matchen av SM-finalerna i ishockeyns högsta serie för herrar: Svenska Hockeyligan. Efter ett spännande slutspel stod det mellan Karlstads Färjestad och Norrbottens Luleå. Där tillslut Färjestad vann och fick bära de ärofyllda guldhjälmarna.

Det blev minst sagt en jämn start på finalmatchen. Efter två mållösa perioder gjorde Jesse Virtanen 0-1 till Färjestad i mitten av tredje perioden, därefter gjorde Linus Johansson 0-2 till Färjestad med ungefär två minuter kvar. Joakim Nygård satte sedan spiken i kistan med 0-3 i tom bur.

Finalerna i SM-slutspelet avgörs i bäst av sju matcher. I måndags hade Luleå möjlighet att ta hem guldet om de hade vunnit matchen, då de hade tre vinster i bagaget. Däremot tillskrevs matchen Färjestad som vann med 3-1 och då också fick tre vinster. Detta tvingade fram en sjunde och avgörande match, som tillslut Färjestad vann.

Båda lagen har vunnit alla sina hemmamatcher, vilket gjorde att Luleå-fansen i Coop Norrbotten Arena trodde på ytterligare en seger ikväll. Så blev inte fallet och Färjestad har nu tagit sin tionde titel i SHL.

Färjestads senaste SM-guld var år 2011 medan Luleås var år 1996.

Svenska mästare i ishockey de senaste 10 åren

2021 - Växjö Lakers

2020 - Ingen mästare utsedd

2019 - Frölunda HC

2018 - Växjö Lakers

2017 - HV71

2016 - Frölunda HC

2015 - Växjö Lakers

2014 - Skellefteå AIK

2013 - Skellefteå AIK

2012 - Brynäs IF

2011 - Färjestad BK

Källa: Svenska ishockeyförbundet

Ämnen i artikeln
Mer från: Sport
Mer från Läget