Fängelset i Ukraina under pågående krig: så förlorade Andriy Chornyi hoppet om att bli fri

Andriy Chornyi är 39 år gammal. Han hamnade i fängelset för många år sedan
Andriy Chornyi är 39 år gammal. Han hamnade i fängelset för många år sedan

Dödstraff i Ukraina avskaffades först 1997. Livstidsstraff finns kvar och innebär att man aldrig kan släppas fri. Ingen vet när kriget tar slut och det betyder att hoppet för att livstidsstraff ska bytas mot tidsbestämd straff för Andriy Chornyi försvann.

Rysslands krig i Ukraina påverkar livet för många människor, även de som sitter i fängelse i Ukraina. Många intagna upplever stress och oro för deras familjemedlemmar som bor i krigszoner. De känner sig hjälplösa. Vadym Yarmoschuk jobbar som kriminalvårdsinspektör på ett fängelse med högsta säkerhetsnivå i Ukraina. Han berättar att många stora förändringar skett i anstalten på grund av kriget. Införandet av flera krigslagar i Ukraina förbjuder besökare i fängelset. Det innebär att intagna inte längre kan träffa sina familjemedlemmar och släktningar. För många som sitter i fängelset var mötet med nära och kära det enda ljuset i tunneln. Och präster från kyrkan kan inte längre hålla gudstjänster i fängelset på grund av kriget. Intagna kopplas bort från allt socialt liv – konstaterar Vadym Yarmoschyk.

Införandet av flera krigslagar i Ukraina förbjuder besökare i fängelset. Det innebär att intagna inte längre kan träffa sina familjemedlemmar och släktningar.. Foto: Anna Beermann

”Men det är inte bara det sociala livet som påverkas. Vår anstalt har till exempel tagit emot 200 extra intagna från evakuerade områden i Kharkiv, men vi har inte tillräckligt med utrymme för så många extra personer. Resultatet blir att vi har dubbelt så många intagna som sover i ett rum och det går emot alla säkerhetsreglerna” – säger inspektören.

Många fångar har anmält sig frivilligt till fronten. Men så lätt är det inte. Det saknas laglig grund för att låta intagna vara med i försvarsmakten.

Andriy Chornyi är 39 år gammal. Han hamnade i fängelset för många år sedan. Han dödade en hel familj för 20 år sedan (2001) och fick livstidsstraff. Andriy har hunnit gifta sig under de 20 åren, pluggat klart sina betyg och vet nu allt om livstidsstraff i andra europeiska länder. Att sitta i ett fängelse hela livet är i ett europeiskt perspektiv ovanligt. I Sverige till exempel har man rätt att söka omprövning efter 10 år. Det finns inga garantier att den intagna släpps efter 10-15 år, men man har åtminstone rätt att hoppas på att komma ur fängelse någon gång i framtiden.

Så är det inte i Ukraina. Dödstraff avskaffades först 1997. Livstidsstraff finns kvar och innebär att man aldrig kan släppas fri. Frågan diskuterades mycket av regeringen de senaste 2 åren. En ny lag var på väg som skulle kunna ge till Andriy rätt att byta livstidsstraff till tidsbestämd straff – för många innebär ett sådant skifte ett hopp om att en dag leva ett fritt liv igen.

Men kriget försvann det hoppet för Andriy att bli fri någon gång i framtiden eftersom det finns mycket större problem för regeringen i landet att hantera än lagstiftning om livstidsstraff.

”Ingen vet när kriget tar slut och det betyder att hoppet för att livstidsstraff ska bytas mot tidsbestämd straff för mig försvann.” – berättar Andriy Chornyi i telefonintervju.

Anstalten i Ukraina. Foto: Anna Beermann
Ämnen i artikeln
Mer från: Krim
Mer från Läget