Experter: Attacken mot Kreml var iscensatt

Igår hävdade Ryssland att de avvärjt ett mordförsök på Putin. Nu säger experter att Ryssland iscensatt attacken.

Bild från en påstådd övervakningskamera som påstås visa nedskjutningen av en av drönarna i Kreml.
Bild från en påstådd övervakningskamera som påstås visa nedskjutningen av en av drönarna i Kreml.

Under gårdagen gick Ryssland ut med att Ukraina försökt attackera Kreml med drönare natten till onsdag. Påståendet inkluderade att Ukrainas avsikt var att mörda president Putin. Talmannen i ryska parlamentet, Vjatjeslav Volodin, sa även att det inte längre kan bli förhandlingar med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj efter attacken. Ukraina har i sin tur tillbakavisat inblandning i attacken.

Ryska parlamentets talman Vjatjeslav Volodin med president Vladimir Putin.
Ryska parlamentets talman Vjatjeslav Volodin med president Vladimir Putin.

Skeptiska experter

Ryssland har inte presenterat några bevis för att Ukraina legat bakom attacken och flera experter är kritiska till anklagelsen. Erik Noreen är docent emeritus i fred och konfliktforskning vid Uppsala universitet. Han säger att det är osannolikt att Ukraina är inblandade i attacken och pekar på andra möjliga teorier.

– Det finns oppositionsgruppen även i Ryssland, det skulle kunna vara partisangrupper som är på Ukrainas sida som ligger bakom attacken, säger han.

Att Ryssland själva ska ha iscensatt attacken ser amerikanska experter från den ideella forskargruppen Institut for the Study of war (ISW) som mest sannolikt. Landet har på senaste tiden ökat luftförsvarskapaciteten och ISW skriver att det därför är ”extremt osannolikt att två drönare skulle kunna ta sig igenom flera lager av luftvärn och exploderat eller skjutits ned precis ovanför Kremls hjärta”.

Morot för ryska folket

Erik Noreen ser också iscensättning som en möjlig sanning och tror att anledningen kan vara att motivera det ryska folket.

– Ryssarna har gjort liknande saker innan där de iscensatt bombattentat. Det är inte omöjligt att Ryssland gjort detta för att få en anledning att vara tuffare i Ukraina. Det är väldigt spända stämningar i Ryssland nu med tanke på Ukrainas möjliga våroffensiv, säger han.

I veckor har det spekulerats kring om Ukraina ska genomföra en våroffensiv där de tar sig igenom ryska fronten. Även BBC och ISW skriver att Ryssland kan ha iscensatt attacken för att öka engagemanget i landet och bädda för en bredare mobilisering och kraftigare attacker mot Ukraina.

Ämnen i artikeln
Mer från Läget