Exit fortsätter att chockera - men hur ser det ut i Stockholms finansvärld?

Droger, prostitution, och fylla. När den tredje säsongen av norska succéserien Exit nu släpps på SVT, fortsätter finanspamparna att chockera med sin livsstil. Ännu mer chockerande är det faktum att serien bygger på verkliga djupintervjuer med människor ur Oslos finansvärld.

Men hur ser det ut i Sverige? Läget har pratat med tre personer inom Stockholms bank-och finansbransch, för att ta reda på hur väl den mörka dramaserien stämmer överens med den svenska verkligheten.

Vardag för Stockholms börshajar? Nja, säger dom personer som Läget har pratat med.
Vardag för Stockholms börshajar? Nja, säger dom personer som Läget har pratat med.

Philip, 24 år, jobbar med private equity på en av Sveriges största banker. Han har sett Exit, och kan till viss del känna igen sig i den finansvärld som skildras i serien.

– I serien så händer mycket mer extrema saker än vad jag någonsin varit med om, men det är ändå en speciell stämning inom branschen som jag tycker speglas rätt bra, säger han.

“En väldigt grabbig stämning”

Trots framsteg vad gäller jämställdhet inom sektorn, är finansvärlden fortfarande manligt dominerad. Enligt Svensk Värdepappersmarknad är endast 25-30% av de verksamma inom värdepappersmarknaden kvinnor. Philip menar att detta påverkar stämningen.

– Det är en homogen miljö, och en väldigt grabbig stämning. Det blir lätt så att man triggar varandra. Både vad gäller jobbet; typ vem som pallar att jobba flest timmar. Men också privat; vem som kan spendera mest pengar, eller göra sjukast saker på fyllan.

“När man är inne i det blir det snabbt normalt”

Enligt Philip är det lätt att ryckas med i den grabbiga stämningen, och att vad som ses som normalt då med tiden förskjuts. Han kommer ihåg ett tillfälle då han var ny på sin arbetsplats, och hörde en konversation mellan två kollegor. Kollegorna pratade om sociala problem som hemlöshet och tiggeri.

– En av dem sa att man borde ha ihjäl alla uteliggare. Det var liksom ett skämt, men med en allvarlig underton. Den typen av jargong studsar man ju till på direkt om man kommer utifrån, men när man är inne i det blir det rätt snabbt normalt, säger han.

“Det finns en tydlig bild av bankers”

Erik, 23 år, jobbar på ett venture capital-bolag, och även han känner igen den grabbiga stämningen i branschen. Han menar dock att det i serien Exit skildras på ett överdrivet sätt.

– Att jobba med finans innebär framförallt jättehårt arbete och långa timmar. De som jobbar i branschen är i grunden duktiga och disciplinerade killar. Sen finns det en tydlig bild av bankers, som många är måna om att upprätthålla. I den ingår ofta fest, droger, och ett gränslöst beteende, säger han.

Även Hannes, 26 år, som jobbar kapitalförvaltning på en internationell bank, påpekar att det finns ett ideal bland framförallt unga inom finansbranschen. Han upplevde dock att idealet var som starkast under studietiden på det handelsuniversitet han utbildade sig vid.

– På universitetet fanns det killgäng som köpte bord på Stureplansklubbar, tog kokain och kunde spendera många tusen kronor på festkvällar. Egentligen var de i princip nykläckta från gymnasiet och inte alls några börshajar, men de romantiserade livsstilen.

Gruppstämningen påverkar

Erik menar att idealen hos unga inom finansbranschen kan bidra till att gränslösa beteenden uppmuntras av gruppen. Han tar upp ett exempel från en företagsresa till Sydafrika. I en restaurang de besökte fanns levande hummer i ett akvarium. Under middagen hade en av hans kollegor från Norge tagit upp en av humrarna ur akvariet och gått tillbaka med den till hotellet.

– Han gick upp till hotellreceptionisten och frågade: ”Det här är väl ett femstjärnigt hotell?”. När receptionisten svarade ja sa han “Då vill jag att ni tillagar den här åt mig” och smällde upp hummern på receptionsdisken.

Trots att det var sent på kvällen hade kökspersonalen på hotellet tillagat hummern och serverat den till kollegan.

– Den historien har blivit en legend som återberättas på alla företagsfester, säger Erik.

Framförallt privata festsammanhang

Även Philip har varit med om liknande händelser, men poängterar att det framförallt skett i privata festsammanhang. Han berättar om en fest där en av deltagarna hade blivit väldigt berusad, och bland annat klättrat upp på taket till huset festen hölls i, för att svära åt grannarna i närliggande trädgården. Han hade även blottat sig för kvinnliga gäster som anslöt till festen.

– Alla tyckte såklart att han gick över gränsen, men det hade ju ändå triggats igång av en gruppstämning som går ut på att bli så full som möjligt och spåra ur.

Vardagen inte alls lika spännande

Både Philip, Erik och Hannes vill dock förtydliga att för unga är vardagen fortfarande långt ifrån det omåttliga festandet som skildras i Exit.

– Det handlar om att göra sina hundår, och då är det 80-timmars arbetsveckor som gäller. Den lilla tid man har över kan man absolut festa på, men framförallt handlar det om hårt arbete, säger Hannes.

– Bilden av finansvärlden som skildras i Exit är vad som från början lockar många in i branschen. Man har vuxit upp med Leonardo DiCaprio i The Wolf of Wall Street som förebild. Visserligen försöker man leva upp till det idealet, men samtidigt är vardagen långt ifrån så spännande, säger Philip.

Erik, Philip och Hannes heter egentligen något annat.

Leonardi DiCaprio som Jordan Belfort i filmen The Wolf of Wall Street.
Leonardi DiCaprio som Jordan Belfort i filmen The Wolf of Wall Street.
Ämnen i artikeln
Mer från: Nöje
Mer från Läget