Varje dag ser ritualen likadan ut. Likt de flesta rutiner så rymmer även denna få överraskningar. Morgonen börjar med att Channel News Asia rapporterar om senaste nytt kring coronavirusets fortsatt låga spridning i landet, frukost intas, och laptopen öppnas – arbetsdagen börjar. Senare, strax efter lunch, tas en promenad. Men i början av april axlar coronavirusets framfart upp, och tisdagen 7 april bryts dagsrutinen: Singapore befinner sig i total lockdown.
Elisabeth Aronsson, bosatt i Singapore sedan över 10 år, är föreläsare och egenföretagare inom apputveckling. Största delen av hennes verksamhet bedrevs online redan innan coronakrisen.
– Vi är nu i total lockdown. I tisdags gick regeringen ut med att Singapore kommer förlänga nedstängningen av samhället fram till 1 juni. Innan kunde jag åtminstone ta promenader med min pojkvän, men nu får man bara gå ut en och en för att handla.
I början av mars fick Singapore världsomfattande uppmärksamhet för sina framgångsrika strategier i att bekämpa virusutbrottet. Flera medier, däribland CNN, rapporterade om hur Singapore lyckades med att sätta locket på infektionsspridningen genom ett system bestående av effektiv smittspårning, strikta distanseringsregler och tidigt införda reserestriktioner. Men, landet har nu infört total lockdown i samband med virusutbrottet i boendelägren för utländsk arbetskraft.
– Singapore vill visa sig handlingskraftiga så att allmänhetens förtroende för ledningen förblir starkt. Jag tror att det är därför insatser har gjorts och görs så tidigt och med hela handen.
Singapore har gjort sig känt som en stark industrination och ett ledande finanscentrum med stadig ekonomi. Detta visar dem prov på även i krisen, menar Elisabeth Aronsson.
– Regeringen har varit väldigt stöttande för mig som entreprenör och egenföretagare. Jag har hittills fått motsvarande cirka 300 000 svenska kronor. Inga blanketter behövs fyllas i för regeringen har redan all info om mig som företagare. Utifrån dem uppgifterna du redan lämnat så gör myndigheterna kalkyler och jag behöver inte fylla i några blanketter, säger Aronsson.
Hur landets företagskultur kommer påverkas i förlängningen är ännu inte givet. Till Singapores starka ställning som finanscentrum finns det sedan tidigare en baksida. I en artikel av The Guardian från 2019 uppmärksammas världens mest hårt arbetande städer. Enligt artikeln har Singapore världens högsta procentenhet människor som arbetar mer än 48 timmar per vecka. Påståendet kommer från en studie genomförd av företaget Kisi, ett erkänt internationellt företag som arbetar med kontroll av säkerhet på arbetsplatser. Studien understryker vidare att landet har en av de högsta stresspoängen i världen, skriver The Guardian.
Mental ohälsa och stressrelaterade besvär är vanligt förekommande i Singapore. I november 2019 rapporterade the Straits Times att Singapore årligen spenderar motsvarande drygt 21 miljarder svenska kronor på stressrelaterade sjukdomar.
Har arbetsstressen minskat under coronakrisen?
– Flera av mina anställda tycker det känns friare och säger att de känner minskad stress i och med nya arbetsmetoder, säger Elisabeth Aronsson.
Har coronakrisen medfört att du i större grad strävar mot att skapa ett bra arbetsklimat för dina anställda?
- Ja, eller jag tvingas tänka annorlunda. Det finns chans till förbättrad arbetsmiljö om du ser möjligheten i att omstrukturera dina arbetssätt, istället för att vänta ut krisen och sen fortsätta som tidigare. I förlängningen av nedstängningen tvingas vi till nytänkande tror jag, säger Elisabeth Aronsson.
Aronsson tror att stressreduceringen och de nya sätten att jobba tros kunna ge positiva hälsoeffekter på lång sikt för henne, hennes medarbetare och andra Singaporianer i liknande sits.
– Mina veckor bestod av mycket resande förut, något som jag inte kommer gå tillbaka till då jag får samma resultat nu, men utan samma stress, avslutar Elisabeth Aronsson.