Esport nobbas av Riksidrottsförbundet igen

Storpublik i KeyArena, Seattle, under turneringen The International i spelet Dota 2.
Storpublik i KeyArena, Seattle, under turneringen The International i spelet Dota 2.

De nekas medlemskap trots att esport, tillsammans med padel, är sveriges snabbast växande sport. Problemet är de kontroversiella värdegrunder som finns inom esporten menar Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.

Svenska esportförbundet uppfyller kravet på 25 medlemsföreningar men ser ut att återigen bli nekad medlemskap i Riksidrottsförbundet. De kontroversiella värdegrunder Björn Eriksson uttalat sig om berör bland annat våldsbejakande speltitlar som det på professionell nivå tävlas i.

Skjutspel som CS:GO och Fortnite är med andra ord käppar i hjulet i jakten på medlemskap. Ett medlemskap som skulle innebära ett nationellt erkännande och att man får ta del av de totalt två miljoner kronorna som delas ut i form av bidrag till medlemsförbunden.

Ett nytt förbund välkomnas - två ser ut att få lämna
Friskis&Svettis ser ut att bli enda nya sport att väljas in och i så fall få ekonomiskt stöd av Riksidrottsförbundet. För första gången någonsin föreslås att två förbund skall uteslutas. Kälksport och landhockey är förbunden som kan komma att gå miste om ekonomiska bidrag som är rent nödvändiga för att kunna överleva.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget