Entreprenörer ansvariga för sämsta bygget 2018 - stämmer nu Trafikverket

Tunnelbygget inleddes 2016 men har flertalet gånger pausats på grund av brister i säkerhet och arbetsförhållanden. Arbetsmiljöverket har flitigt behövt påpeka brister i säkerheten och Trafikverket tog beslutet att bryta kontraktet i mars, rapporterar TT. Nu stäms Trafikverket av det italienska moderbolaget på 80 miljoner euro.

Tunnelarbete på Lovön.
Tunnelarbete på Lovön.

Projektet Förbifart Stockholm på Lovön kom till ett hastigt stopp i juni 2018, på uppdrag av Arbetsmiljöverket när de noterat flertal problem i bygget. Bland annat saknades ett utrymningslarm och de menar att de ansvariga för bygget saknade koll på hur många arbetare som vistades nere i tunneln, skriver tidningen Byggnadsarbetaren, som röstade fram tunnelbygget som 2018:s sämsta. Utöver detta skadades även en inspektör från Arbetsmiljöverket under en inspektion av bygget. I mitten av mars i år beslutade Trafikverket att avbryta samarbetet med entreprenören Lovön Samverkan AB, dotterbolaget till två italienska bolag. Vianini Lavori, ett av de italienska bolagen, har nu besvarat med en stämningsansökan mot Trafikverket.

Enligt Trafikverket har de agerat rätt i häva kontraktet med Lovön Samverkan AB, skriver DN. Projektledaren Johan Brantmark har även sagt till DN att uppbrottet berodde främst på grund av brister i arbetsmiljöarbetet och entreprenören varit ovillig i samarbetet.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget