Engagemang i ungdomsförbund – förslag kan bli politik i Riksdagen

Andelen unga som är medlemmar i politiska partier har stadigt minskat sedan 1980-talet.

Men tanken att ungdomar nu skulle vara mindre politiskt engagerade än tidigare generationer stämmer inte, enligt Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd.

Vera Rosenqvist, 16, är med i ett ungdomsförbund.

– Det är då man kan göra skillnad på riktigt.

Vera Rosenqvist, 16, är med i CUF:s distriktsstyrelse i Storstockholm.
Vera Rosenqvist, 16, är med i CUF:s distriktsstyrelse i Storstockholm.

16-åriga Vera Rosenqvist har varit medlem i Centerpartiets ungdomsförbund (CUF) sedan hon var 13 år. Idag är hon med i distriktsstyrelsen i Storstockholm. När hon inte planerar evenemang eller hjälper till att välja den nya merchen går hon på Tibble gymnasiums samhällsvetenskapliga program.

Är unga mindre politiskt engagerade än tidigare?

Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (Forte) menar att det finns en tanke om att dagens unga skulle vara mindre politiskt engagerade än tidigare generationer. En tanke som inte stämmer. Det finns andra sätt att engagera sig politiskt än att vara medlem i ett ungdomsförbund. Det kan vara att delta i politiska aktiviteter eller demonstrationer, eller att argumentera på internet.

Ett sätt att få inflytande på politiken

Vera Rosenqvist menar att partipolitiskt engagemang är ett bra sätt att skapa förändring.

– Det förslaget du lägger fram på stämman till exempel, om det går igenom på din ungdomsförbundsstämma så kan det sedan föras vidare upp till partistämman. Om det blir bifall på partistämman så kan det bli politiken som partiet aktivt driver i Riksdagen.

Få medlemmar

Få unga väljer dock att gå med i ungdomsförbund. I åldrarna 16–24 år är endast 3,1 procent medlemmar i något politiskt parti. Men Fortes statistik visar att nästan tre av fyra ungdomar är engagerade i någon sorts medborgerlig eller politisk aktivitet. Och unga är lika engagerade i utvecklingen av samhället som för 30 år sedan.

Vera Rosenqvist känner att politiken kan vara en framtid för henne.

– Att bli riksdagsledamot är verkligen någonting som står på min lista över saker jag vill göra i framtiden.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget