Endast ett öppet BB i Västernorrland – kampen i Sollefteå pågår fortfarande

Nu hamnar BB-tillgången i Norrland åter i fokus när BB i Örnsköldsvik tillfälligt stänger.

Några som har erfarenhet av en BB-stängning är invånarna i Sollefteå, där ockupationen av Sollefteå sjukhus är inne på sitt sjunde år.

– Vi är en nagel i ögat på dem, de vill ha bort oss, de tycker inte om att vi sitter här. De påminns, säger ockupanten Gun Dufvenberg, om regionpolitikerna.

Gun Dufvenberg sitter och ockuperar Sollefteå sjukhus.
Gun Dufvenberg sitter och ockuperar Sollefteå sjukhus.

2017 stängdes BB i Sollefteå

Snön ligger fortfarande kvar i Sollefteå denna påskhelg. Många är hemma och njuter av ledigheten, men några spenderar långhelgen “frivilligt” på sjukhuset i stan. Men frivilligt kan man egentligen inte kalla det, för de skulle gärna slippa spendera sin lediga tid här.

För att förstå varför de sitter här i påsk, och alla andra dagar under året, får vi backa bandet några år, till 2017. Det är då nedstängningen av BB i Sollefteå sker. Den 30 januari 2017 blir startskottet för ockupationen av sjukhuset.

Hon var med från början

På vägen ner mot sjukhuset vajar, i varenda lyktstolpe, flaggor som visar stöd för BB-ockupationen. Bortsett från de friska vindarna är det ett behagligt aprilväder med några få plusgrader på termometern.

Flaggor med stöd till ockupationen hänger längs med gatan ner till sjukhuset.
Flaggor med stöd till ockupationen hänger längs med gatan ner till sjukhuset.

I entrén sitter Gun Dufvenberg i sin gula ockupationsväst och med en bok i handen. Hon är en erfaren ockupant och var med redan när ockupationen inleddes 2017.

– Första gången jag satt var på dagtid den första februari, så det får man ju kalla från början.

”Försökt få polisen att ta ut oss”

Hon berättar att politikerna inte gillar att ockupationen genomförs och velat få bort dem från platsen.

– De har försökt få polisen att ta ut oss och de har försökt få Securitas att få bort oss, men de kan inte göra någonting. Det är fullt lagligt att sitta här.

Den bilden delas inte helt av Elina Backlund Arab (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Västernorrland.

– Det är en sanning med modifikation.

– Jag beundrar engagemanget, men det är inte okej att ockupera. Med det sagt har inte politiken försökt att få bort ockupanter med polis och Securitas. Däremot har vi en policy som säger att är du kvar efter stängningen och vägrar lämna lokalen då behöver vi tillkalla vakter för att föra ut dig. Den policyn har regiondirektören levt upp till.

Elina Backlund Arab (S) är ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Västernorrland.
Elina Backlund Arab (S) är ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Västernorrland.

Ockuperat över 500 gånger

Ockupanterna har ett rullande schema där de ockuperar i olika pass dygnet runt. När sjukhusets dörrar är öppna är de på plats i entrén. Sen fortsätter de med ockupationen digitalt under natten. Men att ockupera är inte det mest händelserika man kan göra.

– Vi gör ju ingenting, vi har egentligen inga arbetsuppgifter. Det är att sitta av tiden, säger Dufvenberg.

Under påskhelgen passerar Gun Dufvenberg 500 tagna pass. Hon knappar lite på mobilen och konstaterar att idag blir det den femhundraförsta gången hon sitter.

– Jag tog pass fredag, lördag och söndag. Jag tog på julafton också, då var det väldigt svårt att fylla tiden 12-16. Så jag skrev att jag kan komma till klockan tre så hinner de hem och fixa maten och se Kalle Anka. Då dröjde det bara någon timme så blev det passet också fullt.

Utredning om sjukhusets framtid

Majoritetsstyret, S, M och C, i Region Västernorrland är inte överens om hur framtiden ska se ut för Sollefteå sjukhus. Centerpartiet vill se ett återöppnande av BB. Socialdemokraterna vill vidareutveckla den befintliga verksamheten. Medan Moderaterna vill avveckla sjukhuset ytterligare. Det ska nu tillsättas en utredning för att undersöka frågan. Utredningen ska vara klar i juni 2024.

– Jag hoppas på att få bra faktaunderlag, så att vi kan hitta en gemensam ståndpunkt och därefter är vi beredda att anpassa oss efter vad den faktiskt säger, säger Elina Backlund Arab (S).

Kommer ni följa rekommendationen som utredningen kommer fram till?

– Det är vad vi är överens om, vi tre majoritetspartier.

Sollefteå sjukhus.
Sollefteå sjukhus.

Ett öppet BB i Västernorrland

I över en vecka planeras BB vara stängt i Örnsköldsvik, från den 8 till den 17 april. Bristen på personal är anledningen till den tillfälliga stängningen. I och med den stängningen finns det, just nu, ett öppet BB i regionen, i Sundsvall.

– Jag tycker att det är förkastligt. Vi ska ha BB i både Örnsköldsvik och Sundsvall öppet, det finns ingen annan politisk ambition. Den här situationen är otroligt olycklig och mina direktiv till förvaltningen har varit jättetydliga. Ni ska hålla öppet, ni behöver lösa det, sen om de behöver hjälp från politiken kommer vi ställa upp, säger Elina Backlund Arab (S).

”Vill kunna bo kvar”

I Sollefteå väntar Gun Dufvenberg in att klockan ska slå 19, då är hennes pass slut och nattens ockupanter tar över. Och några tankar på att avsluta ockupationen i förtid har de inte.

– Nejdå, det heter ju att hoppet är det sista som överger människan. Jag trivs här och jag vill kunna bo kvar i den här regionen.

– Vi avslutar ingenting förens det finns skriftligt på att det ska börja återställas.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget